Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση - Τι δηλώνουν Κομισιόν και Βερολίνο



Κρίσιμες οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται και σήμερα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενόψει του άτυπου Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή. Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - δανειστών την Τετάρτη, που ίσως πραγματοποιηθεί σήμερα πριν από την αναχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη Μάλτα.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε στο Twitter πως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε «συνομιλίες και επαφές» με τις ελληνικές αρχές και πως «οι εργασίες συνεχίζονται».

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Εξάλλου όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η σημερινή προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς αναβλήθηκε. Νωρίτερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η αναβολή γίνεται για διαδικαστικούς λόγους, ενώ δεν απέκλεισε να γίνει σήμερα.

Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των δεύτερων σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, αναφέρουν από την κυβέρνηση και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016. Επισήμανε ειδικότερα ότι τόσο οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015 διαψεύστηκαν θετικά για την ελληνική οικονομία, όσο και ότι το 2016 «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, εξηγώντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

Η Κομισιόν θα πιέσει για συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί, σε ανάρτηση του στο Twitter.

Όπως μάλιστα έγραψε: «Η Κομισιόν θα πιέσει για συμφωνία στο Eurogroup της Βαλέττας».

Τη σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά την προχθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε χθες πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε. 

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής. Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Βερολίνο: Ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις - Συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαιώνει συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ σήμερα, Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα. Μιλώντας σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Στο κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες πως η συζήτηση των εμπλεκόμενων πλευρών διεξάγεται πλέον στη βάση συμβιβαστικής πρότασης και πιθανώς το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε. «Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα.

Πάντως, τόνισε η κ. φον Τίζενχαουζεν, «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Η κ. φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ την σήμερα στο Βερολίνο. Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του  Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.» Παρά την προσπάθεια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών να μετριάσει τις εντυπώσεις για αυτή τη συνάντηση, το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η ΝΔ σε γραμμή δανειστών

Εν τω μεταξύ, απουσία του Ντάισελμπλουμ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (αναλυτικά). Ξεχώρισε, για μια ακόμα φορά, η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με τους ακραίους κύκλους των δανειστών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», τόνισε. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές».

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου». Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Εξάλλου, η τραπεζική ενοποίηση, η Κύπρος και οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση είναι τα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Μάλτας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρούσες θα είναι η επικεφαλής του Ενιαίου μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Nτανιέλ Νουί και η επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κένιγκ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου