Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη σήμερα το πρωί


Ο πρόεδρος Αναστασιάδης  βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου  έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στις 10.15 σήμερα το πρωί ο πρόεδρος N. Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, προσήλθε στο μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες  είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Στόχος των συνομιλιών είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας-Αθηνών για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από τις 9-11 Ιανουαρίου και την διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960. Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Υπό το φως και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας προχθές στην Άγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική, που θα ακολουθηθεί. Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την άγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση. Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.


Συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν για Συρία και Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπήςτου ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, με τους οποίους και συνομίλησεγια τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Από την πλευρά του, ο Κύπριος πολιτικός υπογράμμισε τη «μεγάλη συναντίληψη» με την ελλαδική κυβέρνηση, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρέχει.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «πάρα πολύ ουσιαστική» τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές των εναπομεινάντων θεμάτων στο Κυπριακό. Ζητήματα ουσίας, αλλά και διαδικαστικά. Και θεωρώ πως έχουμε μεγάλη συναντίληψη και στα θέματα ουσίας και στα διαδικαστικά», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, που γνωστοποίησε ότι «θα συνεχίσουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα έχουμε ήδη συζητήσει, αλλά θα συνεχίσουμε τη συζήτηση. Σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις εξελίξεις, αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Εν συνεχεία είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη που μας παρέχει και είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη Γενεύη και οι ίδιες οι συζητήσεις εκεί, θα καθορίσουν ποιο το μέλλον της χώρας και του λαού μας».

Αναφερόμενος στο ρόλο του κόμματος του οποίου ηγείται, σημείωσε ότι θα επιχειρήσει να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο, γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα από την Γενεύη, που θα πρέπει να εντάσσονται στις διαχρονικές θέσεις αρχών και το πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου, «να συνεργαστούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας».



Γ. Περδίκης, πρόεδρος Οικολόγων Κύπρου: «Πολύ θετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού»


Τυχόν αποτυχία στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά, διεμήνυσε ο πρόεδρος του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κύπριος πολιτικός χαρακτήρισε «μακρά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ειδικότερα, «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως για πολλές πτυχές του Κυπριακού, όχι μόνο τη διεθνή πτυχή, στην οποία εμπλέκεται και ο ελλαδικός παράγοντας. Είχαμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες του κυπριακού λαού σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού».


Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετέφερε «την πολύ θετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι ενδιαφέρει την Ελλάδα να υπάρξει στην Κύπρο μια βιώσιμη και στοιχειωδώς δίκαιη λύση». Όσον αφορά το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, η Ελλάδα, όπως δήλωσε, «ορθώς επιμένει στην κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, ως ένα σημαντικό στοιχείο που θα κατοχυρώνει και θα ενισχύει τη βιωσιμότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Κλείνοντας, ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά «για τη σταθερή υποστήριξη των κυπριακών θέσεων. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών θα ευοδωθούν, και θα έχουμε μια πετυχημένη Διάσκεψη στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται δυστυχώς τόσο αδιάλλακτη η τουρκική πλευρά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου να υπάρξει μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη. Το ενδεχόμενο της αποτυχίας χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην πλευρά της Τουρκίας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου