Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατό


Μήνυμα Τσίπρα από την Κ.Ε. και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο * Την Αριστερά "δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής" * "Η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας και η Αριστερά θα σταθεροποιηθεί στον τόπο μας ως ο μεγάλος προοδευτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος" * "Τι θα γινόταν αν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, διεξάγονταν με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη;"


Στο θέμα της δέσμευσης των δανειστών της Ελλάδας για το χρέος επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χθεσινό χαιρετισμό του στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: “Οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016. Μέτρα τέτοια που να στέλνουν ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι, προκειμένου και η Ελλάδα να ενταχθεί, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να επανέλθει και στις αγορές”. Μάλιστα, προειδοποίησε πως “τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο”, επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη που έχει τρία στοιχήματα ανοιχτά: Την αποσταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, το Brexit και τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της Ευρώπης. “Κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την ελληνική κρίση, τη δυνατότητα εξόδου από αυτή, σε βασικό πολιτικό επιχείρημα και όπλο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς” συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την τρέχουσα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, επανέλαβε ως στόχο “την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου”, επισημαίνοντας: “Δεν μπορεί η Ε.Ε., από τη μία, σωστά πράττοντας, να καθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υποχρεωτικό στοιχείο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά -της λεγόμενης CETA- ενώ, την ίδια στιγμή, να αμφισβητεί αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε ένα κράτος-μέλος. Αυτό είναι αδιανόητο”.

Την Κυριακή είχε αναφέρει για το θέμα του χρέους από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι “η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση”, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει γίνει “ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που κι αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της”, ενώ σχετικά με τα εργασιακά διερωτήθηκε: “Τι θα γινόταν αν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, διεξάγονταν με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη;”.


Μιντιακό πραξικόπημα
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην “τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης”, η οποία είναι και η τελική και αν αποτύχει, “η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας και η Αριστερά θα σταθεροποιηθεί στον τόπο μας ως ο μεγάλος προοδευτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος”.

Επίσης, έκανε λόγο για “μιντιακό πραξικόπημα, οργανωμένο και ενορχηστρωμένο” και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε την ειδική πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για τη συγκρότηση ΕΣΡ, έχοντας στόχο να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, εξηγώντας ότι τώρα ισχυρίζεται “ότι η διενέργεια διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική”.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση έρευνας εις βάρος ανώτατου δικαστικού, κάνοντας λόγο για “αθλιότητα” και επισημαίνοντας ότι σχετίζεται με μια “ενδεχόμενη παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία”, ενώ διερωτήθηκε “πόθεν ο κ. Τζαβάρας δύναται να γνωρίζει την άποψη και τη συνακόλουθη στάση του συγκεκριμένου δικαστή στις συνεδριάσεις του ΣτΕ”;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με μια σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβάζοντας ένα απόσπασμα δηλώσεών του: “‘Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείτε θα πέσει στο κενό μαζί με την ίδια την κυβέρνηση σας’. ‘Τι θα πει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Τι θα πει υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα; Ποιοι είναι αυτοί που τους ξέρει αυτός κι εμείς δεν τους ξέρουμε; Μήπως ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; Και προς τι ο απειλητικός τόνος; Ε, λοιπόν εδώ θα το δηλώσουμε ξεκάθαρα. Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού. Είναι η μάχη μιας παράταξης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για να μπει επιτέλους φως στο σκοτάδι της διαπλοκής εδώ και τόσα χρόνια. Και αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα του. Όχι στην Αριστερά. Την Αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δεν τη λύγισαν. Ούτε την τρόμαξαν. Δεν θα την τρομάξει λοιπόν το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου