Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Αριστερά και το λαό μας (βίντεο)


Η δευτερομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε εδώ:

Aλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϋκοτάρεται, οι νόμοι θα εφαρμοστούν


Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους συνέδρους για τον τρόπο με τον οποίο επικονώνησαν τις τρεις αυτές μέρες.

Οι τρεις μέρες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την δέσμευση μας τόσο στον στρατηγικό μας ορίζοντα στην υπόθεση του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού όσο και την άμεση στρατηγική μας που αφορά στην προσπάθεια μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Τάε Κβο Ντο, που αποτέλεσε «τόπο γόνιμου διαλόγου».

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το κόμμα και παράλληλα έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί σε όλα αυτά τα μέτωπα που από επιλογή της έχει ανοίξει τώρα και ταυτόχρονα, όπως τόνισε.

Είπε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά -αλλά ξέρουμε από τα δύσκολα, ότι υπάρχει σχέδιο για να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία και πως ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραερτίας της κυβέρνησης το 2019 συγκρίνοντας με την «πενταετία της καταστροφής 2010-2015».

«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι όλοι και όλες, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι», «είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες», σημείωσε.

Ανοίξαμε τα μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη καμπή και πως ο «πόλεμος» μαίνεται διότι γνωρίζουν όλοι εντός κι εκτός ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνικη κοινωνία. «Λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι» είπε, για να τονίσει ότι «εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις έχουμε τώρα μόνο μια επιλογή: να δουλέψουμε σκηρά και αποφασιστικά και με σχέδιο, για να βγάλουμε την πατρίδα μας απο την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα μέτωπα ανοικτά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από επιλογή, «για να μη γίνουμε ποτέ εμείς διαχειριστές της μιζέριας αλλά για να δημιουργήσουμε τις πρϋποθέσεις για ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με την κοινωνία όρθια, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, αναδιανομή.


Διευθέτηση του χρέους άμεσα

Ανοίξαμε τα μέτωπα στο εσωτερικό, είπε, «για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυεβρνήσεις. Στο εξωτερικό γιατί είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», «να λέμε στον λαό κι εμείς σαξές στόρι, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος». «Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε η οικονομία να εχει τη δυνατότητα να απογειωθεί, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι αυτή να τη μοιράσουμε με δικαιοσύνη, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν τα 5 χρόνια της καταστροφής».

Σημείωσε ότι όπως τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία το ίδιο περιμένει κι από τους εταίρους, τονίζοντας ότι οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές». «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη διαρκή μάχη έχουμε καταφέρει συμμαχίες και πως αυτοί που προβαίνουν στις ολιγωρίες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει τώρα να νιώθουν μόνοι. Τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και σε κρίσιμες εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα, δεδομένης και της απειλής που προκύπτει από τη σημαντική αυξηση της Ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η επίλυση του χρέους θα δώσει προοπτική στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και πως «ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου πολύτιμος με τη λύση που θα βρεις». Απαντώντας στην «καλοπροαίρετη» κριτική περι βιασύνης, δεδομένων και των γερμανικών εκλογών, τόνισε ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κι αυτός μέρος της στρατηγικής, διότι, όπως είπε παραπέμποντας στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, «η τακτική της διαρκούς μετάθεσης έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε αποτυχίες και τώρα διακινδυνεύει να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη».


«Πρέπει να υπηρετήσουμε και να πιστέψουμε όλοι το σχέδιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά τις εύλογες κριτικές, αμφιβολίες, αγωνίες, «για να υπηρετήσουμε σωστά το σχέδιο πρέπει πάνω απ' όλα να το πιστέψουμε, όλοι μας». Σημείωσε ότι στην πολιτική και τη ζωή παίρνεις ρίσκα, η απόφαση είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, για να υπογραμμίσει ότι «όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε στα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Για τον λαό μας, την αριστερά, τους εαυτούς μας».

«Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη»

«Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες στο εσωτερικό», είπε και αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος», μιλώντας για προσπάθεια εκ μέρους καναλαρχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, για όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και θα καταλάβουν οτι οι μέρες της αφθονίας τους και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Κανένα χατίρι».

Έστειλε μήνυμα ότι οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους». «Και να ξέρουν» τόνισε «όσοι το επιχειρούν ότι ούτε η δικαστική ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή γιατί τα παιχνίδια με του θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς».

Κάλεσε από το βήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι πρέπει να ξέρει πως αν και τώρα επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. «Και να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε.

Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ταυτόχρονα με όλα η χώρα έχει να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν μια εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

«Συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος κι είμαι βέβαιος οτι θα βρούμε λύσεις» είπε για το προσφυγικό και επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αν και ελλειμματική και δύσκολη, πρέπει να την υπεραπιστούμε γιατι είναι αναγκαία, γιατί μετά από αυτήν μειώθηκαν δραστικά και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Επισήμανε το ρίσκο που πήρε, επέλεξε όμως την πολιτική της συνεννόησης πηγαίνοντας τρεις φορές στην Τουρκία, γιατί «μόνο μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δυο λαών». «Όλα τα αλλά ειναι κορώνες που μπορει να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα».

Το Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Σημείωσε πως «όταν ζητάμε δίκαιη λύση του Κυπριακού, δεν θέλουμε λύση για τη λύση, θελουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη», για να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνους δικαίου». «Πασχίζουμε για λύση, αλλά λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

«Να ρίξουμε το βάρος στο κόμμα για να κερδίσουμε τις μάχες»

«Κερδίζουμε μάχες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε περιπτώσεις εσωτερικών μετώπων που κέρδισε η κυβέρνηση, «αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Για να τον κερδίσουμε χρειζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, δεμένο με την κοινωνία, τους αγώνες και τις προσδοκίες της».

Επισήμανε ότι είναι κοινή πεποίθηση πως το κόμμα πρέπει να το φροντίσουμε, να το ενισχύσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, να ρίξουμε το βάρος στη νέα γενιά και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Επικέντρωσε στην ανοικοδόμηση της οργάνωσης νεολαίας και σε ένα σοβαρό σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Τόνισε ότι θα δοθούν μάχες στη Βουλή, στη διαπραγμάτευση, στους κοινωνικούς αγώνες, στο πεδίο της καθημερινότητας και ότι «αν δεν ρίξουμε το βάρος στο κόμμα, δεν θα τις κερδίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι «ναι, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα κόμμα μαζικό και ανοικτό στην κοινωνία και παράλληλα να είναι ριζοσπαστικό και αριστερό, φέρνοντας ως παράδειγμα το φαινόμενο Κόρμπιν. Ας επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, είπε και σημείωσε ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και λιγότερη αυτάρκεια και βεβαιότητες, περισσότερη διάθεση προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες, δεν βλάπτει».


Σημεία από τη δευτερομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τόπος ενός γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού.

Αποτιμήσαμε την μέχρι τώρα πορεία μας.

Κάναμε αυτοκριτική.

Επιβεβαιώσαμε την δέσμευση μας στην υπόθεση του ριζοσπαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού.

Και ομολογώ ότι το τριήμερο αυτό συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι το κλίμα και το επίπεδο του διαλόγου, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που έχουμε αναλάβει.

Είμαστε όλοι και όλες βαθειά συνειδητοποιημένοι.

Δε πετάμε στα σύνεφα.

Γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και γνωρίζουμε τους περιορισμούς.

Αλλά δεν είμαστε ούτε μελαγχολικοί ούτε απαισιόδοξοι.

Είμαστε αποφασισμένοι.

Και πιο έτοιμοι από ποτέ.

Και με την αισιοδοξία της βούλησης να τα καταφέρουμε, είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στη πιο δύσκολη καμπή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει.

Αλλά λίγο πριν χαράξει είναι πάντα το πιο βαθύ σκοτάδι.

Και εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις.

Έχουμε μια μόνο επιλογή.

Να δουλέψουμκε σκληρά, αποφασιστηκά και με σχέδιο για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω απο την Ελλάδα.

Να βγάλουμε τη πατρίδα μας απο την επιτροεπεία και απο το φαύλο κύκλο της κρίσης του χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας.

Θα υπηρετήσουμε το σχέδιο και τις επιλογές μας μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα.

Γιατί ήταν επιλογές ευθύνης.

Ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ευθύνης απέναντι στην Αριστερά.

Ευθύνης απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Που αν γύριζε θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση.

Θα παλινορθωνόταν ιστορικά δικαιωμένο.

Και αυτή θα ήταν η πραγματική στρατηγική ήττα.

Οι τρεις επόμενοι μήνες συντρόφισσες και σύντροφοι θα κρίνουν πολλά.

Θα είναι τρεις δύσκολοι μήνες.

Αλλά αυτό το κόμμα ξέρει από τα δύσκολα.

Μεγάλωσε στα δύσκολα. Είναι για τα δύσκολα.

Έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά.

Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά.

Και αυτό όχι από λάθος ή από αμέλεια αλλά από πολιτική επιλογή.

Από επιλογή να μην γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας

Αλλά να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ρεαλιστικό σχέδιο έξόδου από την κρίση. Με την κοινωνία όρθια.

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με κοινωνική δικαιοσύνη.

Με ανακατανομή βαρών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του μόχθου.

Με αναδιανομή.

Γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει πρόσημο.

Γιατί δεν μας αρκούν οι θετικοί δείκτες αλλά θέλουμε αυτοί να αντικατοπτρίζουν και την αλλαγή στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων.

Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή.

Στο εσωτερικό, για να μη γίνουμε και εμείς κομπάρσοι και μαριονέττες της της εγχώριας ολιγαρχίας και της διαπλοκής.

Όπως όλοι οι προηγούμενοι.

Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε την χώρα και την κοινωνία.

Και έξω, γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις, γιατί το σχέδιο μας είναι συγκεκριμένο.

Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση βάζοντας τα δύσκολα μπροστά.

Για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και τη ποσοτική χαλάρωση.

Για να έρθουν μια ώρα αρχύτερα οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμείς έχουμε σχέδιο να διαχειριστούμε με δικαισύνη.
Προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, που πλούτισαν και παλιότερα και έβγαλαν τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Και συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη συμφωνία.

Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση.

Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας.

Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει.

Ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανκάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις.

Και σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι.

Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σταθερές συμμαχίες στην Ευρώπη.

Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε ένα ιστορικό βήμα.

Όχι μόνο για την Ελλάδα.

Αλλά για ολόκληρη την ήπειρο μας.

Οι χώρες της περιφέρειας για πρώτη φορά συζητούν και συντονίζουν τον βηματισμό τους.

Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί.

Το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο απο τη κρίση.

Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση.

Too little too late.

Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστα σε δραματικά αδιέξοδα.

Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται.

Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής. Και αυτές οι διευθετήσεις είναι εύθραυστες. Εξαιρετικά εύθραυστες.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ,

Αυτό είναι το σχέδιο μας.

Αλλά για να το υπηρετήσουμε πρέπει να το πιστεύουμε.

Όλοι μας.

Μπορεί βεβαίως κάποιοι να έχουν αμφιβολίες.

Να το φοβούνται ή να το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Να θεωρούν ότι έχει ρίσκο.

Έυλογα τα ερωτήματα. Και ανθρώπινα.

Αλλά ακούστε σύντροφοι και συντρόφισσες:

Στη ζωή και στην πολτική πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα.

Και αποφάσεις.

Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας.

Γιατί όπως είπε και ο Ευκλείδης επικαλούμενος τον Κούντερα.

Ποτέ στη ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

Και όταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό, δεν είχαμε εγγύηση για τη νίκη.

Καμία εγγύηση.

Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει να αναλάβει στα εύκολα.

Εμείς είμαστε εδω για τα δύσκολα.

Για αυτό μας επέλεξε ο ελλληνικός λαός

Και γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Για να αγωνιστούμε.

Για να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Για το λαό μας, για την αριστερά, για τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Το ίδιο ισχύει, συντρόφισσες και σύντροφοι και για το εσωτερικό μέτωπο.

Διότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από τις 30/8, την ημέρα της δημοπρασίας για τις άδειες, ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο δημοψηφίσματος.

Έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης.

Ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα.

Αλλά το λέω για άλλη μια φορά.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του αήμνηστου Ηλία Ηλιού :

Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.

Και θα καταλάβουν καλά ότι οι μέρες της αφθονίας και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν.

Στο εξής, ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι.

Καμία διακριτική μεταχείριση και κανέαν χατίρι.

Τελεία και παύλα.

Και κάτι ακόμα:

Οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές να τελειώσουν εδώ.

Να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους.

Και να ξέρουν όσοι το επιχειρήσουν ότι ούτε η δικαστική αλλά ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν την θεσμική εκτροπή.

Γιατί τα παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στην δημοκρατία.

Και το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά την διαρκή άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καλώ και από αυτό εδώ το βήμα τόσο τη ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια για τη συγκρότησή του.

Έτσι ώστε με πολιτική συναίνεση να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικόητα, των νόμιμων πλέον και αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.

Αλλά επίσης να γνωρίζει η αντιπολίτευση:

Αν ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη.

Και επίσης να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία ουτε μπλοκάρεται ούτε μποϋκοτάρεται.

Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το επόμενο διάστημα έχουμε να διαχειριστούμε και άλλα πολύ σημαντικά και κρίσιμα θέματα.

Η χώρα μας βρίσκεται ως τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Πρώτα και κύρια το προσφυγικό.

Που μέσα από τις δυσκολίες η Ελλάδα, η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές και αξίες.

Θυμίζοντας διαρκώς ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Δεν μπορεί να κρυφτεί στις γωνίες της Ευρώπης.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες και κλειστά σύνορα.

Οφείλει αντίθετα να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Με βάση τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής ευρώπης.

Όχι της άλλης ευρώπης: Του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Του ρατσισμού και των εθνικισμών.

Και αυτόν τον αγώνα είμαστε υποχρεωμένοι να τον σηκώσουμε εμείς στην πλάτη μας συντρόφισσες και και σύντροφοι.

Και θα τον σηκώσουμε.

Έχουμε όμως μπροστά μας και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης και στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε:

Δεν θέλουμε μια λύση για τη λύση.

Θέλόυμε λύση δίκαιη και βιώσιμη.

Γιατί το Κυπριακό, μην ξεχνιόμαστε, είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων.

Δεν είναι πρόβλημα διμερές.

Αλλά πρόβλημα παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Επομένως λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Το ξαναείπα:

Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Εσωτερικά και εξωτερικά.

Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Το μέτωπο των συγκρουόμενων κοινωνικών σχεδίων για το πρόσημο της ανάπτυξης. Το μέτωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Αλλά σε όλα τα μέτωπα παλεύουμε με σθένος και κερδίζουμε σημαντικές μάχες.

Όπως τη μάχη κατά της διαφθοράς στο ποδόσφαιρό, όπου η παράγκα πνέει τα λοίσθια μετά από τον ανυποχώρητο αγώνα μας.

Όπως τη μάχη της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα όπου έρχονται στο φως οι υποθέσεις των θαλασσοδανείων των κομμάτων αλλά και των ολιγαρχών.

Όπως τη μάχη στη δημόσια διοίκηση όπου οι ντουλάπες του πελατειακού συστήματος των μιζών και των χαριστικών συμβάσεων έχουν πια ανοίξει.

Αποκαλύπτοντας τους σκελετούς της διακυβέρνησης του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία.

Τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της.

Και σε αυτό το πεδίο υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός.

Όλοι μας συνομολογήσαμε και συμεπαράναμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες.

Γιατί έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις:

Την ανοικοδόμηση της νεολαίας μας.

Που δίνει έναν γενναίο αγώνα με εντιμότητα και θάρρος.

Και χρειάζεται την στήριξη μας. Πολιτικά και οργανωτικα.

Την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων για να είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Και εδώ χρειάζεται σχέδιο παρέμβασης και σχέδιο συμμαχιών.

Να μην αποκλείσουμε δυνάμεις που θέλουν να συνταχτούν στο πλευρό μας και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Έχουμε μπροστά μας, επίσης, τη μεγάλη μάχη στα εργασιακά.

Που δεν είναι μόνο μάχη στη διαπραγμάτευση.

Αλλά είναι μια καθημερινή μάχη στους χώρους εργασίας κόντρα στην αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Θέλουμε λοιπόν κόμμα ανοιχτό.

Κόμμα μαζικό.

Γίνεται λοιπόν αυτό το μαζικό και ανοιχτό κόμμα να είναι ταυτόχρονα και αριστερό;

Ε λοιπόν γίνεται.

Να το κάνουμε όπως ο Κόρμπιν.

Να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.

Με εμπιστοσύνη στους πολλούς αλλά και με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις.

Στο θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς.

Στη δύναμή μας να πείθουμε.

Στη δύναμη μας να ξεχωρίζουμε τις σωστές από τις λανθασμένες ιδέες και να δίνουμε χώρο στις πρώτες.

Αλλά για να γίνουν αυτά χρειαζόμαστε

Περισσότερη συλλογικότητα

Περισσότερη συντροφικότητα

Περισσότερη αλληλεγγύη

Λιγότερη αυτάρκεια και λιγότερες βεβαιότητητες.

Περισσότερη προσφορά και λιγότερες φιλοδοξίες.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς.

Ο δρόμος είναι και θα είναι ανηφορικός.

Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη δύναμη για να τον περπατήσουμε.

Θα βρίσκουμε μπροστά μας διαρκώς όλο το παλιό .

Όμως ο σκοπός που υπηρετούμε, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη τους.

Και θα νικήσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου