Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και αξιολόγηση στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με Μοσκοβισί


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν τη Δευτέρα 29/08/2016, στις Βρυξέλλες (12 το μεσημέρι), με τον επίτροπο της Ε.Ε αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).



Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος. Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.



Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

Προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Αναφορικά με το EWG, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρώτο πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα να έχει εφαρμόσει 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις τους. Περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις όποιες εκκρεμότητες, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν τη θέση που θα τηρήσουν στην πρώτη φθινοπωρινή σύνοδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Στη συζήτηση το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα συγκεκριμένα σενάρια παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες και πλέον είναι σε θέση να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 Αυγούστου.

Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως. Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου