Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Α. Ξανθός: Πρώτη φορά προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις γιατρών - Στοπ στη διαρροή επιστημονικού δυναμικού


Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός υγείας, προκηρύσσονται, μεταξύ άλλων, 760 θέσεις γιατρών, για πρώτη φορά μετά τη διετία 2009-2010 και αντιστρέφεται η τάση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υγείας στον Real 97,8:
Τι αναμένεται, και καταρχήν πότε αναμένεται ελαφρά βελτίωση της σημερινής κατάστασης;

ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Ψάλτη, καταρχήν, θέλω να πω ότι δεν προσπαθούμε ούτε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση ούτε να δώσουμε ένα τεχνητό, ας πούμε, τόνο αισιοδοξίας. Νομίζω ότι η προσέγγιση που έχουμε στα θέματα είναι ρεαλιστική.

Αλλά σαφώς δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στο όνομα ενός αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, ο οποίος δυστυχώς υπάρχει σε πολλές πλευρές, να δημιουργείται ένα κλίμα καταστροφολογίας και κυρίως ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Εμείς πιστεύουμε, και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας αλλά και οι ασθενείς, σιγά-σιγά στην καθημερινότητά τους, ότι το σύστημα υγείας όντως πέρασε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρσι ήταν μία δύσκολη χρονιά. Πραγματικά τέθηκε σε διακινδύνευση η εύρυθμη λειτουργία πάρα πολλών τμημάτων κλινικών και νοσοκομείων.

Καταφέραμε όμως με μία χρηματοδοτική….που κάναμε στον προϋπολογισμό, 150,…ευρώ να διασφαλίσουμε τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων μέχρι τέλος της χρονιάς.

Και φέτος νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις που έχουμε δρομολογήσει, δηλαδή και με την αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολύ αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015 και με τη δέσμη των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού που έχουμε προωθήσει, που σιγά-σιγά αρχίζουν και τοποθετούνται αυτοί οι άνθρωποι, αυτή είναι η υπαρκτή πραγματικότητα, δεν είναι μία εξαγγελία ή μία αόριστη,….

ΨΑΛΤΗΣ:
Να την οριοθετήσουμε, κύριε Υπουργέ; Γιατί…

Κος ΞΑΝΘΟΣ:
...ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θέλω να πω το εξής, ότι αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται αισθητή μία σταθεροποιημένη λειτουργία του συστήματος και μία προοπτική πιο καλύτερων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών.

Φέτος, αυτές τις μέρες μάλλον, έληξε η διαδικασία από το ΑΣΕΠ, έχουμε οριστικούς πίνακες, είναι η πρώτη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε, είναι 985 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών και υπόλοιπου παραϊατρικού προσωπικού το οποίο αναλαμβάνει αυτές τις μέρες δουλειά στο νοσοκομείο.

ΨΑΛΤΗΣ:
Σε όλα τα νοσοκομεία;

ΞΑΝΘΟΣ:
Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Υπάρχει μία διασπορά σε όλα τα νοσοκομεία.

Προφανώς είναι ανεπαρκής αυτή η δέσμη, προφανώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Όμως

ΨΑΛΤΗΣ:
Πόσο, κύριε Υπουργέ, για να καταλάβει και ο κόσμος, πόσο καιρό έκανε από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα; Πόσο καιρό έκανε;

ΞΑΝΘΟΣ:
Ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβρη η προκήρυξη. Κάναμε πολύ συστηματική προσπάθεια, μέσω του ΑΣΕΠ να επισπεύσουμε στη διαδικασία. Υπήρξε μία χρονική υστέρηση περίπου ενός εξαμήνου. Στη συνέχεια πέσαμε στην επίσης μεγάλη δυσλειτουργία και γραφειοκρατική χρονοτριβή του δημόσιου τομέα και του κράτους.

Τελικά μετά από πολύ μεγάλο κόπο και από πολύ πιεστική παρέμβαση και ….του νοσοκομείου και στις υπηρεσίες του Υπουργείου αυτοί οι άνθρωποι αυτές τις μέρες αναλαμβάνουν δουλειά.

Είναι σημαντική εξέλιξη αυτή. Δίνουν ένα μήνυμα και στο υπόλοιπο προσωπικό, το κουρασμένο και πιεσμένο και εξαθλιωμένο μισθολογικά των νοσοκομείων, που πραγματικά έχει κρατήσει όρθιο το σύστημα τα τελευταία χρόνια με το φιλότιμό του, ότι σιγά-σιγά αντιστρέφεται αυτή η τάση συνεχούς κατάρρευσης, συνεχούς υποχώρησης, συνεχούς διαρροής ανθρώπινου δυναμικού.

ΨΑΛΤΗΣ:
Μπαίνει, λοιπόν, αυτό το κομμάτι. Υπάρχει…

ΞΑΝΘΟΣ:
Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, προσέξτε….

ΨΑΛΤΗΣ:
Πριν πάμε λίγο στα λεφτά….

ΞΑΝΘΟΣ:
....Επίσης ένα πολύ κρίσιμο πεδίο που είναι το πεδίο των μονάδων εντατικής θεραπείας, ήδη έχουν διοριστεί οι περισσότεροι από τους γιατρούς που επιλέχθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτής της γνωστής προκήρυξης, με διετή σύμβαση. Και επίσης αναλαμβάνουν και οι νοσηλευτές.

ΨΑΛΤΗΣ:

Το οποίο σημαίνει ότι ανοίγουν κρεβάτια;

ΞΑΝΘΟΣ:
Βεβαίως ανοίγουν κρεβάτια. Σας λέω το πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα από το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, στο οποίο υπηρετούσα, την προηγούμενη περίοδο είχαν κλείσει τρία από τα εφτά κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Με την πρόσληψη ενός γιατρού και δύο νοσηλευτών που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, προχθές ήμουν στο νοσοκομείο και ο διευθυντής του τμήματος με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες ανοίγουν και τα εφτά κρεβάτια.

ΨΑΛΤΗΣ:
Αυτό είναι καλή είδηση λοιπόν.

ΞΑΝΘΟΣ:
Αντίστοιχη ενίσχυση έχουν όλα τα λειτουργούντα τμήματα σε όλη τη χώρα και έχουμε δώσει μία μεγάλη έμφαση στο να ανοίξουμε επιπλέον κρεβάτια, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο, όπου έχουμε και τη μεγάλη λίστα αναμονής για εισαγωγή στην εντατική.

Και επίσης θα ανοίξουν, νομίζω, δύο τμήματα στην επαρχία, στη Ζάκυνθο και, μου διαφεύγει το άλλο, τα οποία ήταν έτοιμα, υπήρχε ο εξοπλισμός, υπήρχαν τα κρεβάτια και εξαιτίας της έλλειψης στελέχωσης παρέμειναν κλειστά.

ΨΑΛΤΗΣ:
Προσέξτε τώρα…

ΞΑΝΘΟΣ:
Νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη παρέμβαση αυτή σε ένα ευαίσθητο και καταλυτικό για την ποιότητα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας ….

ΨΑΛΤΗΣ:
Καταρχήν είναι θέματα ζωής και θανάτου για τους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ. Δεν το κουβεντιάζω.

Τώρα, από την εμπειρία όλης αυτής της ιστορίας, των ανθρώπων που υπηρετούν στις ΜΕΘ πρέπει, και τα δύο χρόνια υποψιάζομαι είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καταλάβατε τι εννοώ, να φύγουν κλπ. Μήπως πρέπει να τρέξετε διαδικασία;

ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι, όχι. Υπάρχει πρόνοια, στην επόμενη δέσμη τώρα προκηρύξεων μόνιμου προσωπικού, θα βγουν τώρα άλλες 1.660 θέσεις, που είναι πάλι νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό.

ΨΑΛΤΗΣ:

Γιατρούς;

ΞΑΝΘΟΣ:

Οι γιατροί είναι 760 τις οποίες έχουμε προκηρύξει. Σας επισημαίνω, γιατί καλό είναι αυτό να το ξέρει ο κόσμος, ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν μαζικά μόνιμες θέσεις γιατρών στο σύστημα υγείας ήταν τη διετία 2009-2010.

Τώρα για πρώτη φορά προκηρύσσονται, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από νέους γιατρούς ιδιαίτερα που έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, ότι αντιστρέφεται δηλαδή αυτή η τάση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

ΨΑΛΤΗΣ:

Αυτοί πότε θα μπουν, κύριε Υπουργέ;

ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτοί, κοιτάξτε τώρα, εκεί πάλι πρέπει να ανοίξουμε ένα…

ΨΑΛΤΗΣ:

Να τρέξετε τη διαδικασία της γραφειοκρατίας.

ΞΑΝΘΟΣ:

Προσέξτε. Μέσος όρος μέχρι τώρα ήταν 1,5 χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχουμε κάνει μία σύντμηση, νομοθετική, στους χρόνους, το έχουμε πάει στους τέσσερις μήνες. Έχουμε δώσει ειδικά κίνητρα στους εισηγητές, στους γιατρούς που θα συμμετέχουν, στα συμβούλια επιλογής έτσι ώστε να καθίσουν να ασχοληθούν, να αφιερώσουν χρόνο, να ελέγξουν τα στοιχεία των φακέλων, να κάνουν την μοριοδότηση που πρέπει και να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μας θα το αντιληφθούν αυτό και θα βοηθήσουν να καλυφθεί, ένα μέρος προφανώς γιατί τα κενά στο σύστημα υγείας είναι πάρα πολλά, ένα μέρος από τις πιο επείγουσες ανάγκες.

Όμως και αυτό έχει ένα πολύ ισχυρό συμβολισμό αυτή η προκήρυξη. Δίνει το σήμα ότι ξανανοίγει η διαδικασία στο σύστημα υγείας να στελεχωθεί με περισσότερους γιατρούς, με νεότερους γιατρούς γιατί πραγματικά υπάρχει και γερασμένο επιστημονικό δυναμικό….

ΨΑΛΤΗΣ:

Και κουρασμένο και …

ΞΑΝΘΟΣ:

Και κουρασμένο και στα όρια της συνταξιοδότησης σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΨΑΛΤΗΣ:

Ερώτημα. Ο κόσμος ρωτάει …και μία περίπτωση συγκεκριμένη στην Κομοτηνή, θα σας ρωτήσω, οι ώρες αναμονής, γιατί τώρα τι έχει συμβεί, το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα και λόγω της ειδικότητας…

ΞΑΝΘΟΣ:

Για τα επείγοντα λέτε.

ΨΑΛΤΗΣ:

Ακριβώς, το γεγονός ότι έχει πέσει πάρα πολύς κόσμος στα νοσοκομεία, στα νοσοκομεία, προσέξτε, όχι στα κέντρα υγείας που υποτίθεται ότι εκεί θα γίνει το ξεκαθάρισμα, κλπ, υπάρχει περίπτωση αυτές οι πέντε, έξι, επτά ώρες που περιμένουν κάποιοι άνθρωποι στα επείγοντα να γίνουν λιγότερες οι ώρες;

ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, αυτό μπορεί να γίνει αλλά θέλει ορισμένες παρεμβάσεις.

Πρώτον, θέλει να αναπτυχθεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στο οποίο έχουμε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά και πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε ένα καινούριο νομοσχέδιο.

Αυτό, λοιπόν, το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο πρέπει να είναι οργανωμένο, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, και το οποίο θα μπορεί να φιλτράρει τα περιστατικά τα οποία συσσωρεύονται σήμερα στην εφημερία, στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ένα είναι αυτό.

Το άλλο θέμα, όμως, που είναι επίσης πολύ σημαντικό, πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά, και έχουμε δώσει εντολές για αυτό σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, στην Α’ και στη Β’, να ξαναδούμε το χάρτη εφημερίας των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Θεωρούμε ότι με μία αναδιοργάνωση όλου αυτού του συστήματος εφημερίας μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση σε ορισμένα νοσοκομεία κορμού, όπως είναι για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, η Νίκαια, το Γεννηματάς, τα οποία είναι μεγάλα νοσοκομεία, υποδέχονται πολύ μεγάλο βάρος από το εφημεριακό έργο όλης της περιοχής. Και εκεί παρατηρούνται και πολύ μεγάλες αναμονές που ταλαιπωρούν τον κόσμο, που πραγματικά αγανακτούν τους ανθρώπους οι οποίοι είναι άνθρωποι …

ΨΑΛΤΗΣ:
Πότε θα δούμε αυτές τις αλλαγές;

ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, αυτό θέλει λίγο χρόνο παραπάνω. Θέλει λίγο χρόνο….

ΨΑΛΤΗΣ:
Να πιέσετε.

ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, όσο ενισχύεται η στελέχωση των νοσοκομείων με τις δέσμες αυτές προσλήψεων, που σας είπα πριν, τόσο διευρύνεται το περιθώριο να καλυφθούν ιδιαίτερα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Η στόχευσή μας είναι να αναδιοργανωθεί το ΤΕΠ, να είναι ένα τμήμα αυτοτελές με δικό του προσωπικό, με δική του επιστημονική στελέχωση και διεύθυνση έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να είναι μία πύλη εισόδου των πραγματικά επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο και όχι να λειτουργεί….

ΨΑΛΤΗΣ:

Ο οποιοσδήποτε, ακόμα και με πυρετό να πηγαίνει εκεί.

ΞΑΝΘΟΣ:

..καμία φορά και ως πύλη εισόδου πελατειακών διασυνδέσεων και σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους γιατρούς και στους ασθενείς.

ΨΑΛΤΗΣ:

Βλέπετε μέχρι τέλος του χρόνου κάπως να αλλάζουν τα πράγματα; Είναι έξι μήνες σχεδόν.

ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, νομίζω ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε μία πιο αναβαθμισμένη λειτουργία συνολικά στο σύστημα υγείας. Θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση με τις προσλήψεις, η πρώτη αυτή δέσμη, θα έχουμε προχωρήσει μία αναδιοργάνωση που κάνουμε αυτή την περίοδο σε πολλούς τομείς που αφορούν και τη διοίκηση του συστήματος, το σύστημα προμηθειών κλπ.

Με την ομαλοποίηση των πληρωμών προωθούμε αυτή την περίοδο μέσω των ληξιπρόθεσμων ξέρετε ότι θα αποδοθεί στο εθνικό σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 1 δις ευρώ. Ήδη έχουμε δώσει 511 εκατομμύρια στα νοσοκομεία για να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τους, αυτό θα κανονικοποιήσει τις πληρωμές και θα ομαλοποιήσει τον εφοδιασμό και δεν θα έχουμε τα προβλήματα που κατά καιρούς είχαμε, ελλείψεις φαρμάκων, υλικού κλπ, κλπ.

ΨΑΛΤΗΣ:

Πολύς κόσμος στέλνει μηνύματα, κύριε Υπουργέ. Αυτά τα ξέρετε και εσείς, υποψιάζομαι.

ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως. Δόθηκε μία πολύ μεγάλη προτεραιότητα στο κομμάτι της υγείας όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΨΑΛΤΗΣ:

Πόσο είναι τα υπόλοιπα; Δίνετε 1 δις, τα υπόλοιπα πόσα μένουν;

ΞΑΝΘΟΣ:

Μένουν, κοιτάξτε, το ΕΣΥ χρωστάει 1,2 δις. Δηλαδή πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών του θα αποπληρωθεί. Χρωστάει, βέβαια, πολλά και ο ΕΟΠΥΥ, χρωστάει γύρω στο 1,5 δις. Ο ΕΟΠΥΥ, επίσης, μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρει 500 εκατομμύρια και θα καλύψει και αυτός ένα μεγάλο μέρος. Και μέχρι την άνοιξη του 2017 νομίζω ότι προβλέπεται να έχουν καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι ….

ΨΑΛΤΗΣ:

Μετά, Υπουργέ μου, θα δημιουργηθούν τα καινούρια τα χρέη. Αφού το ξέρετε, κάθε φορά τα ίδια λέμε. Τώρα και λόγω εμπειρίας πρέπει να το καταλάβετε…

ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, εκεί λοιπόν χρειάζεται μία σοβαρή παρέμβαση στο επίπεδο της ζήτησης. Εκεί λοιπόν προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τα πληροφοριακά συστήματα μέσα από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης, των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις, της καταγραφής όλων των ιατρικών πράξεων, των νοσηλευτικών και ..παρεμβάσεων που γίνονται στα νοσοκομεία να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου έτσι ώστε να περιορίζουμε την προκλητή ζήτηση, τη σπατάλη και φυσικά τη συναλλαγή με συμφέροντα….

ΨΑΛΤΗΣ:

Κατάλαβα, κάτω από το τραπέζι κλπ.

ΞΑΝΘΟΣ:

…που ενδημούν…

ΨΑΛΤΗΣ:

Ερώτημα. Εκτιμάτε δηλαδή ότι υπό αυτό το πρίσμα δεν θα ξαναδούμε πάλι χρέη των νοσοκομείων; Θα είναι τα πράγματα πιο άμεσα;

ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, ακούστε, τα νοσοκομεία είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ή ακόμα περισσότερο της κερδοφορίας. Είναι ένας χώρος που καλύπτει ανάγκες και προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών και τη δημόσια υγεία.

Μπαίνουν συνεχώς καινούρια φάρμακα, ακριβά φάρμακα στην καθημερινότητα, ανεβαίνει το κόστος, αυξάνονται οι εργαστηριακές και οι διαγνωστικές πράξεις οι σύγχρονες, χρειάζονται περισσότερα μηχανήματα, η τεχνολογία εξελίσσεται και προφανώς μία χώρα σαν την δική μας, μία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να υστερεί σε αυτούς τους τομείς.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση αυτών των πόρων και η προσπάθεια που κάνουμε είναι να πειστεί και το ιατρικό σώμα και όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, ότι υπάρχουν πρωτόκολλα διαγνωστικά και θεραπευτικά, υπάρχουν guidelines, υπάρχουν καλές πρακτικές σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου τις οποίες πρέπει να τις ενσωματώσουμε, υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα που έχουν ρόλο για αυτά τα πράγματα….

ΨΑΛΤΗΣ:

Και ίσως να υπάρχουν και ποινές, κύριε Υπουργέ, γιατί ίσως και ποινές πρέπει να υπάρχουν.

ΞΑΝΘΟΣ:

Χρειάζεται και έλεγχος, φυσικά το καλύτερο είναι η πρόληψη αλλά όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα χρειάζεται και η καταστολή.

Προσπαθούμε, λοιπόν με αυτές τις παρεμβάσεις να διασφαλίσουμε ότι σε μία χώρα, που προφανώς είναι σε δημοσιονομική επιτήρηση, που τα διαθέσιμα, τα περιθώρια που έχει να δαπανήσει πόρους είναι περιορισμένα, που υπάρχει μία πολιτική λιτότητας η οποία υλοποιείται συνολικά, θα μπορέσουμε να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες.

Και για αυτό το κομμάτι ειδικά έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, έχουμε πάρει μία πρωτοβουλία πανευρωπαϊκής συνεργασίας στο επίπεδο του νότου του ευρωπαϊκού, διακρατικής συνεργασίας.

Πριν από λίγο καιρό στις 21 και 22 Ιουλίου έγινε μία σύσκεψη εδώ στην Ελλάδα σε επίπεδο υπουργών υγείας αλλά και υπηρεσιακών στελεχών από πέντε χώρες του νότου, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία και Πορτογαλία. Η Ισπανία δεν συμμετείχε διότι έχει μεταβατική κυβέρνηση και δεν μπορούσε να στείλει εκπρόσωπο. Και υπήρξε και η συμμετοχή της Βουλγαρίας ως παρατηρητής.

Αυτό έγινε με δική μας πρωτοβουλία μετά από μία προεργασία που έχουμε κάνει αρκετό καιρό στην Ευρώπη, στα συμβούλια υπουργών κλπ.

Ήρθαν, λοιπόν, οι αντιπρόσωποι από αυτές τις χώρες και συζητήσαμε και καταλήξαμε σε μία ομάδα εργασίας, ένα όργανο συντονιστικό από εμπειρογνώμονες, το οποίο θα διευκολύνει την από κοινού διαπραγμάτευση με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμάκων έτσι ώστε οι τιμές σε αυτά τα νέα ακριβά φάρμακα να είναι προσιτές για τα δημόσια συστήματα υγείας και να μην θέτουν σε διακινδύνευση…

ΨΑΛΤΗΣ:

Σε κίνδυνο, το κατάλαβα, λόγω του κόστους.

ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

ΨΑΛΤΗΣ:

Ναι. Θα πιέζετε περισσότερο ουσιαστικά.

ΞΑΝΘΟΣ:

Θα αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δύναμη. Γιατί αλλιώς παρεμβαίνει μία χώρα και διαπραγματεύεται τιμές με μία αγορά 10 εκατομμυρίων και αλλιώς όταν υπάρχει από κοινού διαπραγμάτευση χωρών που αθροιστικά, ξέρω εγώ, έχουν 150 εκατομμύρια αγορά.

ΨΑΛΤΗΣ:

Σωστή σκέψη αυτή, και άρα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση αυτές οι χώρες και έχουν μεγαλύτερα κονδύλια.

ΞΑΝΘΟΣ:

Είναι μία παρέμβαση την οποία θα την συνεχίσουμε. Θα υπάρξουν και το φθινόπωρο νέες συναντήσεις που θα οργανώσουμε και σε άλλες χώρες, και νομίζω ότι υπάρχει μία δυναμική που και η φαρμακοβιομηχανία πια την παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της.

Έχουμε προχωρήσει και στη χώρα μας τη συγκρότηση μιας εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ. Ήδη διαπραγματευόμαστε τιμές, φθηνότερες τιμές για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C, τα καινούρια τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά θεραπεύουν τους χρονίους πάσχοντες με ηπατίτιδα C, τα οποία όμως είναι πανάκριβα και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να πετύχουμε τιμές που να μας επιτρέψουν να τα χορηγήσουμε σε περισσότερο κομμάτι του πληθυσμού.

ΨΑΛΤΗΣ:

Μάλιστα. Τώρα, δύο πράγματα σας παρακαλώ γιατί δεν έχω πολύ χρόνο.

Το ένα είναι, λέει ένας φίλος, ο Μπάμπης: κάνω διακοπές στη Ροδόπη, χτύπησε το παιδί μου σε ποδήλατο, πήγαμε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, το νοσοκομείο δεν έχει γναθοχειρουργό, δεν έχει παιδοχειρουργό, η πλησιέστερη ειδικότητα για να εξετάσει το παιδί ήταν του ΩΡΛ που όμως εφημερεύει μέρα παρά μέρα. Να η υποστελέχωση του νοσοκομείου, να το πρόβλημα. Δεν θέλω να μου απαντήσετε, καταλάβατε…

ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι, καταλαβαίνω την αγωνία και την ανασφάλεια των ανθρώπων που ειδικά σε περίοδο διακοπών και ειδικά το παιδί τους πάθει ένα ατύχημα κλπ.

Όμως πρέπει να ξέρουμε το εξής. Δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να έχουν γναθοχειρουργό και παιδοχειρουργό. Υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που οφείλουν να έχουν τις βασικές ειδικότητες και νομίζω ότι αυτές υπάρχουν στο νοσοκομείο Κομοτηνής, παρά τις ελλείψεις προφανώς άρα και τη μη δυνατότητα να είναι σε καθημερινή εφημερία ορισμένα τμήματα όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρει ο ακροατής.

Αλλά θέλω να πω ότι δεν μπορέσουμε να τα έχουμε όλα παντού. Πρέπει να έχουμε μία σωστή οργάνωση του συστήματος που να προσφέρει τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης εκεί που πρέπει, να έχει ένα ασφαλές σύστημα γρήγορης διακομιδής των περιστατικών όπου χρειάζεται για πιο εξειδικευμένη φροντίδα.

Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση σε αυτή τη χώρα να γίνονται όλα χωρίς έλεγχο και χωρίς μία ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων.

ΨΑΛΤΗΣ:

Πάντως η αλήθεια είναι ότι τώρα, λόγω και του καλοκαιριού και τα περιφερειακά νοσοκομεία θέλουν ενίσχυση. Θα μου πείτε πού να βρούμε τον κόσμο. Σωστό.

Ερώτημα…

ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι, κοιτάξτε, έχουμε κάνει μία προσπάθεια, πέρυσι κάναμε μια σημαντική παρέμβαση, προσλάβαμε 140 άτομα μέσα από ένα κονδύλι που αφορούσε το προσφυγικό και προσλάβαμε 140 εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, διασώστες του ΕΚΑΒ, και καλύψαμε εφτά νησιά του Αιγαίου τα οποία ήταν και πύλες εισόδου του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος.

Αυτό ήταν μία σημαντική ώθηση και ενίσχυση των δημόσιων δομών. Αυτοί πήγαν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας των περιοχών αυτών, βοήθησαν το υπόλοιπο προσωπικό, που ήταν πιεσμένο και ταλαιπωρημένο, να ανασάνει.

Βέβαια, εντάξει, είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής αυτές οι συμβάσεις, λήγουν τώρα το Σεπτέμβρη, θα έχουμε εξασφαλίσει και μία δίμηνη παράταση. Και θα προσπαθήσουμε κάποια στιγμή, αν μπορούμε να τις ανανεώσουμε.

Αντίστοιχη παρέμβαση οργανώνουμε αυτή την περίοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έχουμε πάρει ένα κονδύλι, μετά από πολύ καλή προετοιμασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24,2 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα προσλάβουμε περίπου 850 άτομα οι οποίοι θα καλύψουν, θα δημιουργηθεί ένας υγειονομικός πυρήνας σε κάθε καταυλισμό μεγάλο.

ΨΑΛΤΗΣ:

Για τους πρόσφυγες είναι αυτό.

ΞΑΝΘΟΣ:

Το ένα κομμάτι είναι αυτό και το άλλο, ένα μεγάλο μέρος από το προσωπικό που θα προσλάβουμε θα πάει πάλι σε όμορες δημόσιες δομές, σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία των περιοχών που είναι κοντά σε αυτούς τους καταυλισμούς και αναγκαστικά επιβαρύνονται με διακομιδές περιστατικών, με νοσηλεία, με εξετάσεις, με χορήγηση φαρμάκων και λοιπά.

Θα είναι μία σημαντική παρέμβαση αυτή η οποία θα βελτιώσει και την ποιότητα της φροντίδας προς αυτό τον πληθυσμό, θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία αλλά θα ενισχύσει και τις δημόσιες δομές που το χρειάζονται αυτό το πράγμα γιατί πραγματικά έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου