Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις (Video)


«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

Δείτε εδώ:

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αλλαγές στο φόρο εισοδήματος

Στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο να υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έως το πολύ την 26η Απριλίου.

Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως προκύπτει, το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος θα προβλέπει αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στη φορολογική κλίμακα που θα φέρει η κυβέρνηση για εισόδημα 15.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 61 ευρώ ενώ σε αυτή που πρότειναν οι θεσμοί η επιβάρυνση θα ήταν 240 ευρώ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με αυτή την κλίμακα για εισόδημα 100.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1800 ευρώ, ενώ αν ακολουθούνταν η πρόταση των θεσμών θα υπήρχε ελάφρυνση 1900 ευρώ. Ακόμη προσέθεσε ότι σε αυτή την κλίμακα το 92% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

Βέβαια μέχρι να υπάρξει η ψήφιση της, η οποία θα γίνει στα τέλη του μήνα, θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, θα υπάρχουν παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου από την κοινωνία, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγών στην διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε ο κ.Τσακαλώτος. Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπήρξε σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοιχτά θέματα στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και των κυβερνητικών προτάσεων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι διασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων. Ακόμη, σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Πρόσθεσε επίσης ότι καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα ο υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκης τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα πολυσύνθετα ζητήματα των πολυσύνθετων δανείων στα οποία υπάρχει σύγκλιση, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου