Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή γραμματέα και συμπλήρωση μελών της ΠΓ μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών


Ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.). Ακολουθούν η εκλογή γραμματέα (μοναδικός υποψήφιος ο Παν. Ρήγας), και η συμπλήρωση των κενών θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας (αναμένεται να μπουν στο όργανο οι Μπαλτάς, Τσακαλώτος, Δραγασάκης)

7.30 μ.μ.: Δραγασάκης, Μπαλτάς, Τσακαλώτος στην ΠΓ

Σύμφωνα με την Αυγή:


Τρεις υπουργοί θα μετέχουν στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελείται από 17 μέλη, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά. Η πρόταση αυτή γίνεται για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού οργάνου και για την καλύτερη σύνδεση της κυβέρνησης με το κόμμα.

Για τη θέση του Γραμματέα μοναδικός υποψήφιος είναι ο Παναγιώτης Ρήγας.
Στην Πολιτική Γραμματεία, εκτός του προέδρου, παραμένουν οι Ράνια Σβίγκου, Γιάννης Μπουρνούς, Πάνος Λάμπρου και Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ για τις υπόλοιπες 8 θέσεις υπάρχουν 20 υποψηφιότητες. (αναλυτικά)

Nωρίτερα:
Μετά την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία, τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Εν συνεχεία, το σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. παρουσίασε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Για την υποχρέωση οι οργανώσεις μελών να αλλάξουν φιλοσοφία και τρόπο δουλειάς μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε ειδικότερα κάθε οργάνωση μελών να κάνει χαρτογράφηση της κάθε περιοχής και των αναγκών της.

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού σε όλα τα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση ως τις οργανώσεις μελών ανέπτυξε στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ειδικότερα μίλησε για την ανάγκη συν – λειτουργίας σε τρία επίπεδα (κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα). Για τη δε Κ.Ο. ειδικότερα υποστήριξε ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και όχι να ενημερώνεται εκ των υστέρων για αυτές.

Πρώτο μέλημα είναι η δημοκρατία μέσα στο κόμμα, τόνισε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, βουλευτής και μέλος της απερχόμενης πολιτικής γραμματείας. Το εύκολο, συμπλήρωσε, είναι η τήρηση του καταστατικού για το οποίο καταστατικό είπε ότι είχε γίνει κουρέλι πριν, αλλά το πιο δύσκολο είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κομματικού φαινομένου.

Εκτός από το αίτημα ανασυγκρότησης του κόμματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, στάθηκε και σε τρεις παράγοντες της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι: Πρώτον, το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση έγινε δημόσια και με διαφάνεια, δεύτερον ότι έγινε σωστή ερμηνεία του δημοψηφίσματος και του όχι και τρίτον, ότι έγινε εφικτή η τομή στην ταξικότητα της ψήφου.

Υπέρ του ανοίγματος του κόμματος τάχθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μπαλάφας, αλλά και το μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπουρνούς. Ο πρώτος εκ των οποίων υπογράμμισε παράλληλα τον κίνδυνο του «δέλεαρ της εξουσίας» λέγοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπονόμευσης της προσπάθειας.

Από την πλευρά του ο Γ. Μπαλάφας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «λαιμό μπουκαλιού» σε ό,τι αφορά την είσοδο νέων μελών και πρότεινε να προσεγγιστούν οι απομακρυνθέντες, κυρίως όμως να προσεγγιστεί ο λαϊκός κόσμος που ψήφισε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Γ. Μπουρνούς ζήτησε να αποφευχθεί η προσέλκυση ομαδοποιημένων μελών προχώρησε όμως και σε μία καταγγελία: υπάρχει έμμισθο προσωπικό, ανέφερε, στο κόμμα και στην Κ.Ο. το οποίο παρότι έχει καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να αμείβεται.

Από την πλευρά του τέλος το μέλος της απερχόμενης Π.Γ. Πάνος Λάμπρου, είπε ότι το μνημόνιο είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος, ως εκ τούτου χρειάζεται ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξεων, καθώς και τρόποι απεγκλωβισμού από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου