Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σημαντικά κέρδη στον ΣΥΡΙΖΑ






    Σκληρή πολιτική πόλωση ανάμεσα στα δύο βασικά πολιτικά στρατόπεδα και κόμματα προδιαγράφεται από... τώρα και ώς την ημέρα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πόλωση, αλλά με αδιαμφισβήτητο προβάδισμα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που εξηγείται από τις σημαντικές εισροές απευθείας από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όταν η βασική διαρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, που ούτως ή άλλως όλα τα κόμματα έχουν απώλειες προς αυτήν. Τάσεις που διαπιστώθηκαν στις δημοσκοπήσεις οι οποίες πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Από χθες βέβαια ένα νέο κύμα δημοσκοπήσεων δημοσιοποιείται, στις οποίες (ή σε κάποιες από αυτές τουλάχιστον) αναμένεται να γίνει... εκλογίκευση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Σκηνικό που θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν συνθήκες αυτοδυναμίας για τον πολιτικό της αντίπαλο, αφού ούτε και ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα.

    Προοπτική νίκης που έχει πίσω της συγκριτικά στοιχεία, όπως η συσπείρωση: στο 80% βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στη Ν.Δ. είναι 10 μονάδες πιο κάτω. Ενώ, όπως είπαμε, κρυστάλλινη είναι η εικόνα των μετακινήσεων μεταξύ των κομμάτων.

    Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2012, ποσοστό 8% δηλώνει αναποφάσιστο, άλλο ένα 4% είναι στο λευκό/ αποχή και μόλις 3% μετατοπίζεται προς τη Ν.Δ. Αντίστροφη είναι η εικόνα στο κόμμα Σαμαρά: ένας στους δέκα (9%) αλλάζει στρατόπεδο και δηλώνει αποφασισμένος να ψηφίσει το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σημαντικές οι διαρροές του βασικού κυβερνητικού εταίρου και προς την αδιευκρίνιστη ψήφο: 14% μοιράζεται ισόποσα μεταξύ των αναποφάσιστων αφενός, του λευκού και της αποχής αφετέρου.

    Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, με βασική πηγή των... δεινών του τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περί το 14% των ψηφοφόρων του 2012 επιλέγει τώρα την αξιωματική αντιπολίτευση.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου