Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η πρόταση για Προανακριτική, συνεχίζουν τις απειλές οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι (όλες οι εξελίξεις)

Ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής - Βροχή οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο - Τριγμοί στο εσωτερικό της ΝΔ και διαγραφή Αντώναρου για χάρη του Αδ. Γεωργιάδη - Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Στην επόμενη φάση με τη σύσταση προανακριτικής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, περνά πλέον η υπόθεση Novartis. Σήμερα, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη σχετική πρόταση θα κάνει ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη θετικά έχουν τοποθετηθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.
«Όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής, στη «Realnews» και σημειώνει: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αφού πρωτίστως ο νόμος είναι η ασπίδα προστασίας όλων των πολιτών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ασκεί έντονη κριτική για τις αναφορές της αντιπολίτευσης που ζητά να «βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες, χαρακτηρίζοντας τις «νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες». Σημειώνει ότι για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Υποστηρίζει ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί εκφέρονται από την αντιπολίτευση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συκοφάντηση της εισαγγελικής έρευνας.
Η κυβέρνηση “με απολύτως θεσμικό τρόπο επιχειρεί να συμβάλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης και στην αποκάλυψη της αλήθειας”, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για την υπόθεση Novartis, σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Στο θέμα αναφέρεται, με συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των “ενδιαφερομένων” να παρουσιάσουν την υπόθεση  ως σκευωρία της κυβέρνησης, το γεγονός ότι πρόκειται για μια διεθνή έρευνα, η οποία έχει και ελληνικό παρακλάδι, καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί “στημένης υπόθεσης»».


Επιβεβαιώνει η Ελβετία το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής για το σκάνδαλο Novartis

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες για την υπόθεση Novartis και τις δωροδοκίες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, Ελληνες γιατροί και δημόσιοι αξιωματούχοι. (διαβάστε αναλυτικά)

Η εισαγγελική έρευνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για το σκάνδαλο της Novartis, που εξακολουθεί να προκαλεί σεισμό, όχι μόνο λόγω της εμπλοκής δέκα κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, αλλά και γιατί το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς έχει στοιχίσει δυσθεώρητα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο, που αγγίζουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία! Οι ελπίδες να χυθεί άπλετο φως στη δυσώδη υπόθεση πολλαπλασιάζονται καθώς, εκτός από την εμπεριστατωμένη και κοπιώδη δουλειά των Ελλήνων εισαγγελέων που τη χειρίζονται, καθοριστική είναι και η συμμετοχή των αμερικανικών αρχών, οι οποίες ως γνωστόν «δεν χαρίζουν κάστανα» όταν πρόκειται για χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων.
Η διαβίβαση της πολύκροτης δικογραφίας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα δεν σημαίνει ότι έκλεισε ο φάκελος. Αυτό έγινε μόνο επειδή οι έρευνες «σκόνταψαν» στα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών και η υποχρέωση για αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή απορρέει από τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών.
Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται σε βάθος προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τους περισσότερους από 4.000 γιατρούς που έπαιρναν παχυλά «δωράκια» από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία. Ανάμεσά τους, διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, προϊστάμενοι, μέλη επιτροπών κ.ά. που δωροδοκήθηκαν για να συνταγογραφούν τα φάρμακα της Novartis. Ένα ακόμα σκέλος που ελέγχεται αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης του δείκτη τιμών με βάση τον οποίο καθορίζονταν οι τελικές τιμές των φαρμάκων και σε πολλά άλλα κράτη, καθώς η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες - «δείκτες». Οι υψηλότατες τιμές που διαμορφώνονταν εδώ όχι μόνο αποτελούσαν «αιμορραγία» για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έδιναν και το σήμα για τις αυξημένες τιμές φαρμάκου σε άλλες χώρες.
Το πλέον κρίσιμο στην έρευνα είναι να αναζητηθούν και να διασταυρωθούν στοιχεία ικανά να «δέσουν» την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»), έγκλημα που είναι διαρκές και συμπαρασύρει τα πολιτικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας για τα οποία ελέγχονται οι δέκα πολιτικοί ήταν εκείνα που είχαν αποδοθεί και στον Άκη Τσοχατζόπουλο για τις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο τα αδικήματα θεωρήθηκαν παραγεγραμμένα και ήταν η κακουργηματική κατηγορία για το «ξέπλυμα» εκείνη που τον έστειλε φυλακή με πολυετή κάθειρξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι εισαγγελείς καλούνται να ερευνήσουν ένα τεράστιο σε όγκο υλικό, να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από άλλα κράτη (σ.σ.: ήδη έχουν σταλεί αιτήματα στην Ελβετία και στην Κύπρο), να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, να αναζητήσουν τυχόν διασυνδέσεις με εξωχώριες εταιρείες και να συνεργαστούν με εξειδικευμένους ανθρώπους στα χρηματοοικονομικά.
Κάθε φορά που θα προκύπτουν νέα στοιχεία για τους πολιτικούς, θα διαβιβάζονται επίσης αμελλητί στη Βουλή προκειμένου να συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα δικογραφία.
Το «κουβάρι» του πελώριου σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 2016. Τότε ήταν που δύο Έλληνες, πρώην υπάλληλοι της φαρμακοβιομηχανίας, στους οποίους προστέθηκε ακόμα ένας στη συνέχεια, κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εκατοντάδες έγγραφα που αποδείκνυαν τις παράνομες πληρωμές, ενώ έδωσαν στοιχεία και γαι δεκάδες εταιρείες (διαφημιστικές, εκδοτικές κ.ά.) μέσω των οποίων η εταιρεία «ξέπλενε» χρήματα. Η θέση που κατείχαν στην Novartis οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τους επέτρεπε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι κρίσιμες πληροφορίες για τις οποίες μπορούσαν να αντλήσουν και την τεκμηρίωση.
Το θέμα απασχόλησε έντονα τις αμερικανικές αρχές, καθώς στους τρεις Έλληνες προστέθηκαν και τρεις Αμερικανοί, ενώ στο παιχνίδι των ερευνών μπήκαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και το FBI. Η συγκεκριμένη πρακτική της Novartis είχε εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Τουρκία και η Κίνα. Για τους Αμερικανούς τέτοιου είδους πρακτικές συνιστούν... έγκλημα καθοσιώσεως, ενώ διακαής είναι η επιθυμία τους για την επιβολή τεράστιου προστίμου στην φαρμακοβιομηχανία προς όφελος των εκεί δημόσιων ταμείων.


Επιμένουν στα περί σκευωρίας και απειλούν

Ήδη οι προστατευόμενοι μάρτυρες ή «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», όπως αποκαλούνται, έχουν προκαλέσει την μήνιν των εμπλεκόμενων και της αντιπολίτευσης, που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους». Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικές. Η προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη από το 2001 με τον νόμο 2928 (σ.σ.: αντιτρομοκρατικός). Ο νόμος προέβλεπε ότι για τρομοκρατικές πράξεις μπορούν να λαμβάνονται μέτρα «για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων και των υπαιτίων των πράξεων της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας ή της συμμετοχής σε αυτές, μόνο αν αυτοί καταστήσουν δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλουν ουσιωδώς στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ή της συμμορίας και των οικείων τους".
Ακολούθησε το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο νόμος 4254, με τον οποίο ορίστηκαν νέες εγγυήσεις με σκοπό την ενθάρρυνση της υπεύθυνης παροχής πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές για υποθέσεις διαφθοράς, καθώς η ανησυχία για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Να σημειωθεί ότι η προστασία των μαρτύρων με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να αρθεί μόνο στο δικαστήριο όταν φτάσει εκεί η υπόθεση, με απόφαση της έδρας και αφού υπάρξει σχετικό αίτημα από τους διαδίκους.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στοιχεία για τους Έλληνες πολιτικούς έδωσαν οι Αμερικανοί μάρτυρες, για την προστασία των οποίων ισχύουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, λοιπόν, στην Αμερική ένας μάρτυρας μπαίνει σε καθεστώς προστασίας μόνο αν μπορεί να αποδείξει πλήρως και εμπεριστατωμένα τις καταγγελίες του. Το καθεστώς ισχύει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπου εκεί εμφανίζεται με τα κανονικά του στοιχεία. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο αποδειχτεί ότι έλεγε ψέματα, τότε αυτομάτως αίρεται το καθεστώς προστασίας και διώκεται ποινικά.

Επίθεση στη Δικαιοσύνη

Η αντιπολίτευση ωστόσο δεν αρκέστηκε στις ευθείες απειλές προς τους προστατευόμενους μάρτυρες. Επιδόθηκε επίσης σε μια λυσσαλέα επίθεση στη Δικαιοσύνη απειλώντας διαμέσου του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ακόμα και με φυλάκιση την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη! Πρόκειται, θα έλεγε κανείς, για τυπική αντίδραση από ανθρώπους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και απειλούνται με την άσκηση ποινικής δίωξης για βαρύτατα κακουργήματα. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι η (μη) αντίδραση της ίδιας της Δικαιοσύνης, που σε άλλες περιπτώσεις εμφανιζόταν λαλίστατη. Τις πύρινες ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων κάθε φορά που κατηγορούσαν τη σημερινή κυβέρνηση για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σήμερα ακολουθεί η σιωπή. Μια σιωπή που οφείλει να σπάσει αν οι δικαστές θέλουν να αποδείξουν ότι δεν κινούνται με δύο μέτρα και δύο σταθμά κι ότι δεν έχουν διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας απέναντι στην αμφισβήτηση του κύρους τους, ανάλογα με την παράταξη απ' όπου αυτή προέρχεται...


Τριγμοί στη ΝΔ και πλήρης κάλυψη Μητσοτάκη σε Γεωργιάδη

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis, έχουν αναζωπυρωθεί οι κόντρες στο εσωτερικό της Πειραιώς. Το Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, ύστερα από τα αιχμηρά σχόλια που έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ σε βάρος του Αδωνη Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την υπόθεση.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μόλις δύο ώρες μετά την ανάρτηση του στελέχους της ΝΔ, στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και σημαντική φωνή της «καραμανλικής πτέρυγας», Ευάγγελου Αντώναρου, δημιουργώντας έτσι, σοβαρό «επεισόδιο» και έντονο κλίμα αναστάτωσης, με ενδεχόμενες εξελίξεις στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (διαβάστε αναλυτικά).


Εισαγγελική έρευνα στο σπίτι πρώην συνεργάτιδας του Αδ. Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την υπόθεση Novartis σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, εντάσσεται  η έρευνα στο σπίτι και στο γραφείο πρώην συνεργάτιδος του Άδωνι Γεωργιάδη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι πιθανό να ακολουθήσουν έρευνες και σε άλλα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, κριτική ασκήθηκε κατά την τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών τόσο από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, όσο και από την πρόεδρο της Ένωσης Αγγελική Λαϊνιώτη για τις επιθέσεις που δέχονται οι δικαστές όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές.
Παράλληλα, 5 μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της μειοψηφίας, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.


«Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου» 

«Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου» τονίζουν με ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, μετά από διάφορα δημοσιεύματα τόσο για τη νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας που χορηγήθηκε στους τρεις μάρτυρες όσο και για υποτιθέμενη παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.
«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» σε σχέση με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου