Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Αλ. Τσίπρας: Δημόσιο ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019»
Ανεξάρτητο, Αποτελεσματικό και Αξιοκρατικό, τρία Α το όραμα της κυβέρνησης για το δημόσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο σύνολο του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης με στόχο μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Δημόσιο 2020, Η διοίκηση αναβαθμίζεται».


Ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην υλοποίηση της στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών και μετασχηματισμών με στόχο την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Την Ελλάδα του 2021, τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση όπως εκείνο της συνταγματικής αναθεώρησης, την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Παιδεία, με το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Υγεία, με τη μεταρρύθμιση για τη πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον εκσυγχρονισμό του Καλλικράτη.
“Απώτερος στόχος αυτού του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού, είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της. Και να εξασφαλίσει για τον λαό της ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών, που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες. «Το κράτος που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερθείς στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης είπε πως έχει ορίζοντα τετραετίας το οποίο «θα μας οδηγήσει το 2020, σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.
«Η μεταρρύθμιση αυτή, απαντά όμως και σε μια ιστορική πρόκληση, γιατί στοχεύει στην ολοκληρωτική υπέρβαση μίας νοσηρής κατάστασης καθώς η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε παράλληλα πως το δημόσιο μεταλλάχθηκε σε σύστημα προσανατολισμένο κυρίως στο να αυτοαναπαράγεται και να προσπαθεί να επιβιώνει σε κάθε συγκυρία, χρεώνοντας το λογαριασμό στη χώρα χωρίς να αποδίδει τα οφειλόμενα στους πολίτες.
«Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρες δεκαετίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για να κατοχυρωθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων(...) η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής, δεν άλλαξε ποτέ. Συνεχίστηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έως τα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς σε μαζικούς διορισμούς και σε στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το δημόσιο κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων τονίζοντας «το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας : Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το δημόσιο, από το παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι του. Πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας και κυρίως, τις δικές τους αμαρτίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του νέας κοπής νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό και προσπάθεια ενοχοποίησης της δημόσιας διοίκησης. «Όταν επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις, επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις. Και ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του υπουργού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός πάντως σημείωσε και τα θετικά βήματα που έγιναν στη δημόσια διοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 80 όπως η ίδρυση του ΑΣΕΠ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καταγραφή των δικαιωμάτων του πολίτη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς και η θεσμοθέτηση της Διαύγειας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και παρόλα αυτά το κράτος παρέμενε, ψηφιακά, σχεδόν αναλφάβητο.
«Επιτρέπεται να μην έχει ο επιχειρηματίας ή και ο κάθε πολίτης, την δυνατότητα να ολοκληρώσει την συναλλαγή του με το δημόσιο, ακόμα και την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού, από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή από το κινητό του τηλέφωνο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης μέσω του νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και μέσω της σύστασης του μητρώου επιτελικών στελεχών και του ενιαίου συστήματος κινητικότητας. Στόχος των αλλαγών η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η διαφάνεια και η λογοδοσία της διοικητικής δράσης και παράλληλα να προκύψει ποιοτική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε σε τρεις πυλώνες τη διοικητική ανασυγκρότηση. Πρώτο σημείο την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών και ταυτόχρονα την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα, ώστε το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο.
«Τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο (Ν. 4442/2016) με τον οποίο απλοποιήθηκε ριζικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη επωφεληθεί από το νέο σύστημα αδειοδότησης.
«Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σημαντικό σημείο της μεταρρύθμισης αποτελεί και το σχέδιο για την αξιολόγηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης όπου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα παρέχουν κίνητρα σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις ανακοινώνοντας «από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο. Προκειμένου μάλιστα να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς, καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, εξετάζεται η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάσταση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τρίτο σημείο της διοικητικής μεταρρύθμισης που αφορά στην υλοποίηση του έργου «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και της μελλοντικής νομοθεσίας «Η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο 2015 διεκδίκησε από τα ευρωπαϊκά όργανα και πέτυχε την θεσμοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου, Ολοκληρωμένου και Λειτουργικού, για τις δημόσιες συμβάσεις, με ενσωμάτωση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων για όλα ανεξαιρέτως τα είδη συμβάσεων (έργα, μελέτες, υπηρεσίες και προμήθειες)» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, «έχουμε εξασφαλίσει τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών σωμάτων της διοίκησης και υλοποιούμε σειρά δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς».
«Επιδιώκουμε την συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να εδραιωθεί ένα περιβάλλον προστατευμένο από την διαφθορά και άριστο να αναπτυχθούν υγιείς αναπτυξιακές, επενδυτικές και επιχειρηματικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Το αξιοπερίεργο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, πίσω από την ιδεοληψία ενός ολοένα και μικρότερου κράτους, έχουν οχυρωθεί και όλοι αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες το χρησιμοποίησαν κατά κόρον και με αναίσχυντο τρόπο, ως μηχανισμό νομής και διανομής πόρων και εξουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Τολμούν να μιλούν για διορισμούς στο δημόσιο αυτοί που χρησιμοποιούσαν το δημόσιο, ως κομματικό παραμάγαζο».
Περιγράφοντας την αντίληψη της κυβέρνησης για το κράτος είπε θα πρέπει να εργάζεται με πραγματικά παραγωγικό τρόπο, υπερασπιζόμενο πάντοτε το δημόσιο συμφέρον, την διαφάνεια και την νομιμότητα.
Για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα υπογραμμίζοντας: «Αποτελεί μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους. Ή ακόμη πιο φιλόδοξα : Η αρχή του νέου ελληνικού κράτους. Μόνο εμείς μπορούμε. Και μόνο εμείς θα το κάνουμε».
Αποτελεί ίσως μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή για να το πω πιο φιλόδοξα την αρχή του νέου ελληνικού κράτους.
Δεν θέλω να απαντήσω στο "γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια", θα πω ότι εμείς το πιστεύουμε, θα το προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε πράξη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.
Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της στο Μουσείο Μπενάκη, στην παρουσίαση της "Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου