«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 14.00 - Το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης
«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 14.00.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:
*Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.
*Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.
*Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
*Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σημειώνεται ότι το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Διάχυτη αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου»
Όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων της Τρίτης: «H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20ή Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνυμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε νωρίτερα χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος». Τέλος, επανέλαβε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».
Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία, με συγκλίσεις στην ουσία μέτρων και αντιμέτρων
Είμαστε κοντά σε μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, ωστόσο υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά, επισήμανε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τεχνικής συμφωνίας είμαστε πολύ κοντά να βρεθεί σημείο ισορροπίας και πριν τις 20 Μαρτίου. Υπάρχει ωστόσο η επιφύλαξη των εργασιακών. Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αντίθετες οπτικές γωνίες για τα δημοσιονομικά.
Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει συμφωνία για μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση συζητάει με τους εταίρους μια συνολική συμφωνία και όχι μία "σπασμένη" συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019 και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. (αναλυτικά)
Ε. Αχτσιόγλου στο Bloomberg: Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα
Σε δηλώσεις της στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σχετικά με την πρακτική ελληνικών επιχειρήσεων να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με κουπόνια αντί μισθού, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτισόγλου, ανέφερε πως «η πραγματικότητα αποδεικνύει την ανάγκη της αποκατάστασης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύουν τους υπαλλήλους από τέτοιες αυθαίρετες πρακτικές».
«Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και η εργατική δύναμη έχει περισσότερα εργαλεία προκειμένου να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της», συμπλήρωσε η υπουργός.
Λαγκάρντ: Το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν
Νέο μήνυμα για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης CSIS Smart Women, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μ. Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, ότι το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν προκειμένου το ταμείο να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Είτε το χρέος θα γίνει βιώσιμο και το ταμείο θα δώσει χρήματα είτε θα αντιμετωπιστεί αλλιώς από τους Ευρωπαίους και το ταμείο θα μείνει εκτός, είπε σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυρία Λαγκάρντ.
Εξειδικεύοντας για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι η λύση για την ελάφρυνσή του πρέπει να είναι συνδυαστική και να περιλαμβάνει από τη μία επέκταση ωριμάνσεων και από την άλλη μείωση-κλείδωμα των επιτοκίων. Κατά την κυρία Λαγκάρντ, δε, αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να ισχύσει για μια μακρά περίοδο. Εξάλλου, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, η κυρία Λαγκάρντ, το ΔΝΤ εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου