Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Σ. Λαβρόφ: Κοινή πεποίθηση για την ανάγκη διατήρησης στενών σχέσεων συνεργασίας και διαλόγου (βίντεο)


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία. Επιπλέον, συνομίλησαν για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, καθώς και των ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών σχέσεων, με εφαλτήριο την επιτυχία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=RGJX5GavTfM


«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικό το έτος Ελλάδας-Ρωσίας», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, και στις δύο συναντήσεις τους, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Ρωσία, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας».

«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Επισήμανε δε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Η προσφώνηση του πρωθυπουργού και η αντιφώνηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά φέτος στην Ελλάδα. Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές πολιτικές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αναγκαίες σχέσεις τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Όπως γνωρίζετε, πέραν αυτού του μεγάλου ζητήματος που αφορά στην ειρήνη στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στη Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα και η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Όπου, βεβαίως, βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας. Και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις – και αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο.

Θέλω να σας πω πως φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Έρχεστε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα· η προηγούμενη ήταν παρουσία του προέδρου Πούτιν. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομική συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας.

Σεργκέι Λαβρόφ: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με θερμότητα αναδεικνύει την επίσκεψη σας πέρυσι στην Ρωσία και την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο, όταν κατόπιν των συνομιλιών σας, υπογράφηκε μια σημαντική δέσμη συμφωνιών.

Με ικανοποίηση μιλάμε για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το έτος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων – πνευματικών και πολιτιστικών – μεταξύ των χωρών μας.

Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά, σήμερα ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου.

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν καλές προοπτικές και για αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας.

Βεβαίως, σήμερα αλλά και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου