Στο υπουργείο είχαμε μελετήσει το σενάριο ενός Grexit και τις εναλλακτικές αντιμετώπισής του, λέει σε συνέντευξή του στο Newstatesman.com ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης
Tο σενάριο ενός Grexit και οι εναλλακτικές αντιμετώπισής του απασχολούσαν και τον ίδιο και το επιτελείο του στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο "Newstatesman.com" ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, αναφέρει ότι υπήρχε μια μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία και εργαζόταν πάνω στο συγκεκριμένο σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η χώρα προετοιμαζόταν για πιθανό Grexit.
Θα πρέπει να σκεφτόσασταν το Grexit από την πρώτη μέρα... τον ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: Ναι, απόλυτα.
Ερωτηθείς αν είχαν πραγματοποιηθεί προετοιμασίες σχετικά με ένα Grexit ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ένα "πολεμικό συμβούλιο" μέσα στο υπουργείο, αποτελούμενο από πέντε άτομα: δουλεύαμε πάνω στη θεωρία, σε χαρτί, οτιδήποτε έπρεπε να γίνει (στο πλαίσιο της προετοιμασίας/ή στην περίπτωση Grexit). Είναι όμως ένα πράγμα να δουλεύεις σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων και είναι εντελώς διαφορετικό να προετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα θα έπρεπε να ληφθεί μια εκτελεστική απόφαση, η οποία και δεν λήφθηκε ποτέ.
Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι επιλογές για την Ελλάδα ήταν πλέον δυο: ένα άμεσο Grexit ή η έκδοση IOUs με παράλληλο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε απευθείας σε ένα νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν –και την είχα θέσει στην κυβέρνηση– ότι αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι το οποίο το θεωρούσα σαν εχθρική κίνηση, θα έπρεπε να απαντήσουμε επιθετικά, χωρίς όμως να περάσουμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: θα έπρεπε να εκδώσουμε τα δικά μας IOUs, ή έστω να ανακοινώσουμε ότι θα προχωρήσουμε στην έκδοση της δικής μας ρευστότητα σε ευρώ, θα έπρεπε να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα έκδοσης 2012 τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι αυτό θα κάναμε και να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία θα έπρεπε να απαντήσουμε στην ΕΚΤ αν έκλεινε τις τράπεζες.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως είχε προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες) για ένα μήνα, προκειμένου να μας ωθήσει σε ανθρωπιστική κρίση.
Ο πρώτος… καβγάς με τον Schaeuble
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρεται και στον πρώτο του... καβγά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
"Ο Σόιμπλε είχε μια μόνιμη γραμμή" δήλωσε ο κ. Βαρουφακης, συμπληρώνοντας πως: "η άποψή του ήταν ‘δεν κάνουμε καμιά συζήτηση για το πρόγραμμα. Αυτό έγινε δεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούμε όποτε γίνονται εκλογές να αλλάζει κάτι. Γιατί έχουμε εκλογές όλη την ώρα, υπάρχουν 19 από εμάς, εάν κάθε φορά που γινόντουσαν εκλογές και κάτι άλλαζε, τότε οι συμβάσεις μεταξύ μας δεν θα σήμαιναν τίποτα."
Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει: "σηκώθηκα και του απάντησα ότι ‘καλά ίσως πρέπει απλά να μην γίνονται εκλογές πια στις χρεωμένες χώρες’, και εκεί δεν υπήρξε καμία απάντηση." Την στάση αυτή του Σόιμπλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών την ερμήνευσε, όπως λέει, ως "Ναι, αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα, αλλά θα ήταν δύσκολο να κάνουμε. Άρα υπογράψτε εδώ, ή βγαίνετε έξω."
Για την Γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως: "ήταν πολύ διαφορετική. Προσπάθησε να ηρεμήσει τον πρωθυπουργό. Είπε "εμείς θα βρούμε μια λύση, μην ανησυχείς, δεν θα αφήσουμε τίποτα φοβερό να συμβεί. Κάνετε όσα πρέπει και συνεργαστείτε με τους θεσμούς, και με την τρόικα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου