Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής-Δ. Οικονόμου)
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι εμείς δεν καταγγέλλουμε δημοσκοπήσεις, όταν είναι αρνητικές για εμάς, ούτε τις επιβραβεύουμε όταν είναι θετικές, όπως κάνουν στη ΝΔ. Επιπλέον, για εμάς οι δημοσκοπήσεις δεν συνιστούν ένα σημείο αναφοράς που καθορίζει την πολιτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τις βλέπουμε ως ένα εργαλείο που μας βοηθά να λαμβάνουμε υπόψη τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Τη δική μας πολιτική την καθορίζουν οι ανάγκες των πολιτών, οι λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες καθώς και οι ανάγκες του τόπου και οι αξίες μας.
Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει νέα δεδομένα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, έχει ένα ποιοτικό στοιχείο που αξίζει να ληφθεί υπόψη. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 54%, ζητά να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αλλά να προηγηθούν εθνικές εκλογές.
Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κλίμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεχίζεται και διευρύνεται. Βέβαια, αυτό το κλίμα δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε αέρα νίκης, ωστόσο εξακολουθεί να βελτιώνεται. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτές τις δημοσκοπήσεις και, επιπλέον, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό προβάδισμα, θα πρέπει να γίνουμε πιο πειστικοί τόσο σε σχέση με τα όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτες κυβερνητικές προτεραιότητές μας όσο και σε σχέση με το συνολικό μας πρόγραμμα.
Εσείς είστε ικανοποιημένος από αυτές τις εξαγγελίες ή θεωρείτε ότι είναι οριακές;
Καταρχήν, αυτές οι εξαγγελίες σημαίνουν στην ουσία τι μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της. Επομένως, δεν πρόκειται για το σύνολο του προγράμματός μας. Και τα όσα εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη έχουν να κάνουν με την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του λαού, τις οποίες δεν μετράμε και δεν κοστολογούμε με τον τρόπο που το κάνει η ΝΔ, δηλαδή με βάση τις ανάγκες των δανειστών της χώρας.
Η ΝΔ και το Υπουργείο Οικονομικών μιλούν για λογιστικούς αριθμούς, κέρδη και ζημίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μιλά για ανθρώπινες ζωές, δηλαδή μετρά πρώτα απ’ όλα την ανάγκη να μην υπάρχουν νοικοκυριά που πεινάνε, να μην υπάρχουν νοικοκυριά που δεν ζεσταίνονται επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο θέρμανσης, να μην υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, να μην υπάρχουν άνεργοι που δεν έχουν καν χρήματα να ανέβουν στο αστικό λεωφορείο και να μην υπάρχουν οικονομικά εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά είναι, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτες. Και δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας, δηλαδή από τη μια να λέει ότι λύθηκε το θέμα με το ευρώ και ότι, χάρη στη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η χώρα διέφυγε τον κίνδυνο, και τώρα να τον επαναφέρει για να τρομοκρατήσει τους πολίτες.
Εν πάση περιπτώσει, για ποιο λόγο οι πολίτες θα πρέπει πάντα να ψηφίζουν το ίδιο κόμμα ή την ίδια κυβέρνηση, ώστε να μην τρομοκρατούνται με τέτοιου είδους δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Σαμαρά; Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός πάνω στον πανικό του φθάνουν στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής και αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Και είναι απαράδεκτο, γιατί με τις δηλώσεις αυτές υπονομεύει τα συμφέροντα του ίδιου του λαού και της χώρας μας. Η συμπεριφορά αυτή του πρωθυπουργού δείχνει έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας και ευθύνης. Και τέτοιου καφενειακού τύπου δηλώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται καθόλου, πόσω μάλλον στο καφενείο της Βουλής. Ό.τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να το πει στην Ολομέλεια, ώστε να δοκιμαστεί σε αντιπαράθεση τόσο με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων της Βουλής.
Πολλοί αναρωτιούνται εάν όντως υπάρχουν τα χρήματα για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή εάν πρόκειται για λαϊκίστικη πολιτική που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Καταρχήν, όπως προείπα, το πρώτο που μετράμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, τις οποία περιέγραψα πριν. Εάν εκτιμούμε ότι σε αυτήν τη χώρα δεν θα πρέπει να υπάρχουν πεινασμένοι, πάμφτωχοι, εξαθλιωμένοι και δυστυχισμένοι, μια κυβέρνηση –και μάλιστα μια κυβέρνηση της Αριστεράς– θα πρέπει πρώτα από όλα να εξασφαλίζει τις βασικές ανάγκες του λαού της και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρίσκει τους αναγκαίους πόρους.
Πέρα από αυτό, θα επαναλάβω τη διευκρίνιση που έγινε και στη Θεσσαλονίκη αλλά και μετά, ότι δηλαδή οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αφορούν ένα έκτακτο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και στήριξης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, το οποίο δεν έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Διότι, στη συνέχεια, από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι που θα εξοικονομηθούν πόροι, μέσω της απομείωσης των χρεωλυσίων και των τόκων, πόροι που θα χρησιμοποιηθούν και για πιο γενναίες κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης, θα υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις καθώς και χρηματοδότηση ιδιωτικών, κυρίως μικρομεσαίων, επενδύσεων, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.
Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε με πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο το πώς θα εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι, όπως και το τι ακριβώς θα κάνει με τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα «κόκκινα» δάνεια, καταφέρνοντας έτσι να πείσει ένα αρκετά μεγάλο μέρους του λαού. Και κατάφερε να πείσει, όχι επειδή εξήγγειλε αυτά που θέλουν να ακούσουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά επειδή περιέγραψε ένα πρόγραμμα που είναι ανατρεπτικό –καθώς με την ακύρωση των μνημονίων αλλάζει άρδην τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων–, αλλά ταυτόχρονα και ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και, προπάντων, αναγκαίο. Και είναι αναγκαίο, γιατί η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο με αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου