«Σε διάφορες περιοχές δημιουργούνται επιτροπές για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, γίνονται κινητοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο θα στηρίξει τα κινήματα αυτά ενός ολόκληρου κόσμου που δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει αυτόν τον αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό φόρο»
Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μιχ.Ψύλος):
Κύριε Στρατούλη, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο ενόψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι και με στόχο την λήψη σειράς μέτρων για φοροελαφρύνσεις. Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ;
Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και αυτό προκύπτει από δύο πράγματα: Πρώτον, από τα μηνύματα που στέλνει η τρόικα –και κυρίως οι Βρυξέλλες– ότι δεν θα συναινέσει σε ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων, εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία και πάλι θα ζημιώσουν τον ελληνικό λαό, οπότε δεν θα οδηγεί σε ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση το όποιο μέτρο εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ και σε οικονομική και κοινωνική ανάσα των λαϊκών νοικοκυριών. Δεύτερον, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση μπορεί να πράξει διαφορετικά, ανεξάρτητα από το τι λέει η τρόικα, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από ό,τι λέει η τρόικα. Είναι μια κυβέρνηση υποταγής στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και των τοκογλύφων δανειστών της χώρας και δυστυχώς μέχρι σήμερα μας έχει συνηθίσει να υποκύπτουν σε αυτές τις απαιτήσεις και οι όποιες διαπραγματεύσεις κάνουν μαζί της να είναι για τις μικρολεπτομέρειες. Αυταπάτες πολιτικές δεν έχουμε. Αυτή η κυβέρνηση που κατέστρεψε τη χώρα, που ταπείνωσε τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να αλλάξει πολιτικές. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζει.
Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί πολίτες είναι αν η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό ρεαλιστικό πρόγραμμα; Διάβασα τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας στην οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα 100 ημερών. Έχετε συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμά σας ενόψει και της ΔΕΘ ή θα περιοριστείτε σε γενικές αρχές;
Πρόγραμμα έχουμε και δεν θα το παρουσιάσει για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Έχουμε το πρόγραμμα που είχαμε παρουσιάσει ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, στο οποίο περιλαμβάνεται ο κορμός των προγραμματικών επεξεργασιών μας, οι οποίες μας δεσμεύουν έναντι του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιήθηκε και εξειδικεύτηκε ακόμη περισσότερο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι και βεβαίως μέχρι σήμερα από την επιτροπή προγράμματος και τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Αυτές τις ημέρες είμαστε σε μια συλλογική συζήτηση στα όργανα του κόμματος, για να καταλήξουμε στις τελικές διατυπώσεις αυτών των προγραμματικών επεξεργασιών.
Έχετε κάνει κοστολόγηση των μέτρων. Πώς θα καταργήσετε π.χ. τον ΕΝΦΙΑ; Θα φέρετε άλλον φόρο ή θα βρείτε αλλού πηγές για περίπου 3 δισεκ. ευρώ έσοδα;
Κοστολόγηση των μέτρων θα υπάρχει, αλλά όχι εντός των μνημονιακών πλαισίων, δηλαδή με υπολογισμό ισοδύναμων μέτρων κλπ, γιατί εμείς δεν μπαίνουμε στη λογική να βελτιώσουμε τα μνημόνια. Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε στην κυβέρνηση για να συζητήσουμε το πώς θα εφαρμοστούν τα μνημόνια και να κοστολογήσουμε εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των μνημονίων. Εμείς ερχόμαστε να καταργήσουμε τα μνημόνια και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επομένως, το θέμα είναι πως να διατυπώσουμε και να προβάλουμε στον ελληνικό λαό, με έναν περισσότερο αξιόπιστο και συνεκτικό, πραγματοποιήσιμο αλλά και ριζοσπαστικό τρόπο, το εναλλακτικό μας πρόγραμμα απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων. Τα μνημόνια που θα καταργήσει η αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αναδιανομής των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων. Τις βασικές αρχές αυτού του αναπτυξιακού, παραγωγικού προγράμματος θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Με τον ΕΝΦΙΑ τι θα κάνετε;
Είναι ένας αντικοινωνικός, φορομπηχτικός, αντισυνταγματικός φόρος και πρέπει να καταργηθεί. Όχι απλά αύριο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά σήμερα παλεύουμε να καταργηθεί αυτός ο φόρος της ακίνητης περιουσίας. Μόνο η πάρα πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί, όχι η μικρή και μεσαία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν επιφέρει έσοδα και εισόδημα. Στη βάση αυτή, ο αγώνας που δίνουμε είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ από σήμερα. Σε διάφορες περιοχές δημιουργούνται επιτροπές για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, γίνονται κινητοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο θα στηρίξει τα κινήματα αυτά ενός ολόκληρου κόσμου που δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει αυτόν τον αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό φόρο.
Ο φόρος αυτός αναμένεται να δώσει κάπου 3 δισεκ. ευρώ στο κράτος. Αν εσείς τον καταργήσετε από πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα;
Εμείς μιλάμε για μια άλλη φορολογική πολιτική που δεν θα στηρίζεται στη φορολόγηση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας ούτε στους έμμεσους φόρους. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να μειωθεί πάρα πολύ ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής, στο ρεύμα, το νερό, συγκοινωνίες, φάρμακα κλπ. Λέμε ότι θα στηρίζεται κυρίως στη φορολογία του εισοδήματος, θα ανακουφίζει τα χαμηλότερα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και θα επιβαρύνει τα μεγάλα εισοδήματα, τον μεγάλο πλούτο και τα μεγάλα κέρδη. Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, επαναλαμβάνω ότι θα φορολογείται μόνο η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα κινηθούμε σε μια άλλη φορολογική πολιτική, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προοδευτικό με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, με χαμηλότερους συντελεστές και κυρίως με περισσότερες φορολογικές κλίμακες, που θα δίνουν προοδευτικότητα και μια φορολογική δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ένα σχέδιο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών, καθώς και των μειωμένων συντελεστών. Ποιά είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
Με βάση ότι έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας –γιατί μέχρι τώρα έχουμε μόνο διαρροές από την κυβέρνηση–, φαίνεται ότι τα λαϊκά νοικοκυριά με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν έναν βαρύ λογαριασμό. Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που έχουν ΦΠΑ 6,5% ή 13% και θα πάνε σε ΦΠΑ 19% ή 21%. Και τα προϊόντα που είναι σήμερα σε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και που θα επιβαρυνθούν είναι τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια υπέρμετρη επιβάρυνση στα είδη πρώτης και άμεσης ανάγκης. Θα επιβαρυνθεί επίσης η νησιωτική Ελλάδα που σήμερα απολαμβάνει ένα ευνοϊκότερο καθεστώς στο ΦΠΑ. Δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό, όλο και περισσότερο αρχίζει να συγκροτείται ένα κίνημα διαμαρτυρίας, όχι μόνο ενάντια στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στο σύνολο των φορομπηχτικών πολιτικών, με ένα κεντρικό σύνθημα: «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω». Βρίσκεται μεν στα σπάργανα αυτό το κίνημα, αλλά με διάφορους τρόπους αρχίζει να εκδηλώνεται, θα γιγαντωθεί και θα οδηγήσει σε γενικότερες ανατροπές.
Κύριε Στρατούλη, οι ανατροπές που θέλετε θα συνοδευτούν από συγκρούσεις. Τι θα κάνετε για παράδειγμα με την πρώτη απειλή περικοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας ή της καθυστέρησης των χρημάτων από το ΕΣΠΑ; Πώς θα πληρώσετε μισθούς και συντάξεις;
Συγκρούσεις έρχονται για το αν θα συνεχιστούν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου. Οι αντιπαραθέσεις αυτές θα ενταθούν περισσότερο στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός αναδείξει με την ψήφο του την Αριστερά πρώτη δύναμη και μας δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια αριστερή, προοδευτική, αντι-μνημονιακή κυβέρνηση. Πιστεύω ότι τότε οι λαϊκές αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα θα πάρουν τα χαρακτηριστικά ενός «ντόμινο» και οι πολιτικές αυτές, με τους αγώνες των λαών, θα αμφισβητηθούν και θα τεθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής τους. Από το παράδειγμα της Γαλλίας παίρνουμε τη θετική του πλευρά, δηλαδή ότι ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης Ολάντ, που είναι πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα και τις κατευθύνσεις που δίνει η Γερμανία ως ηγεμονεύουσα δύναμη στην Ευρώπη, αμφισβητούν αυτές τις πολιτικές της λιτότητας. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν στην καταστροφή των λαών και ευνοούν κυρίως το γερμανικό κεφάλαιο, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας. Γιατί τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, η δυστυχία, η φτώχεια και η ανεργία, γίνονται πλεονάσματα και κέρδη για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις της Γερμανίας και των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου