Τρίτη 15 Μαΐου 2018

«Νάκμπα»: 70 χρόνια από την Καταστροφή της Παλαιστίνης, η Γάζα θρηνεί τους νεκρούς της

Μια πικρή επέτειος ξημέρωσε σήμερα στην Παλαιστίνη, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκδίωξη 700.000 παλαιστινίων με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 15/5/1948. Και μόλις χθες, 59 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις διαδηλώσεις οργής για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ που συνιστά και αναγνώριση της κατεχόμενης πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Εξήντα κηδείες, χιλιάδες τραυματισμένοι και μια πικρή επέτειος είναι το στίγμα της ημέρας που ξημέρωσε στη μαρτυρική Παλαιστίνη, ημέρα που αναμένεται να σημαδευτεί από νέες διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και ειδικά τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και χρόνια από τον ισραηλινό στρατό, από γη, αέρα και θάλασσα. 

Σήμερα, 15/5/2018, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την Καταστροφή, τη «Νάκμπα», που αναφέρεται στην εκδίωξη 700.000 παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. 
Η επέτειος όμως σημαδεύεται και από τη δολοφονία 60 Παλαιστινίων, χθες, Δευτέρα, από τα πυρά του ισραηλινού στρατού κατά των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, πράξη που ισοδυναμεί με αναγνώριση της κατεχόμενης πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Η τελετή εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, χθες Δευτέρα...
...και η βίαιη καταστολή με χρήση εκατοντάδων δακρυγόνων (εκτοξεύονταν από drone και «πολυβόλα» φορτωμένα σε οχήματα, την ίδια ώρα χθες στη Γάζα)
Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν χθες, με τον απολογισμό να αυξάνεται σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση του θανάτου ενός βρέφους οκτώ μηνών επειδή εισέπνευσε δακρυγόνα στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 2.400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, είτε από τα πυρά των Ισραηλινών είτε από την εισπνοή δακρυγόνων. Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το ισραήλ. Ο Χάλιλ αλ Χάγια, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
* * *
Σε συγκέντρωση στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 το απόγευμα και πορεία προς τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ καλούν οργανώσεις υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού καθώς και κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς
* * *
Η Χαμάς και οι δικαιολογίες των ισραηλινών
Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, με πολύνεκρους βομβαρδισμούς της Γάζας. επισημαίνει ωστόσο παράλληλα ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό. Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Ο ισραηλινός στρατός, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας «για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.
Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει σήμερα νέα βίαια επεισόδια και να «προειδοποιεί» πως  «κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση», λέγοντας πως ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να προστατεύσει τον φράχτη, τους στρατιώτες και τους πολίτες του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι δεν κάνει χρήση πραγματικών πυρών, παρά «μόνο ως έσχατο μέσο».
   
Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα. Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι --άνδρες, γυναίκες και παιδιά-- κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους να προσπαθούν να προσεγγίσουν τον φράκτη, πετώντας πέτρες ή καιόμενα λάστιχα.
Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.
Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.
Ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα. Το βρέφος κατονομάστηκε ως η Λέιλα αλ Γαντούρ, ηλικίας οκτώ μηνών.  Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.
Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ κοντά στη μεθόριο με τη Γάζα, αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό    
Σειρήνες ήχησαν σήμερα στο νότιο Ισραήλ κοντά στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί στις 17:00 ώρα Ελλάδας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη. «Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Και ο ΟΗΕ δεν θέλει (ξανά...) «δυσανάλογη βία»
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε ότι «την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς. Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας ότι «ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».
Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα 
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου