Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ν.Δ.: Μια διαχρονική ιστορία υποκρισίας

Ήδη από το 1991 η Ν.Δ. αναγνώριζε το αυτονόητο: ότι τα εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας....

Μία διαχρονική ιστορία υποκρισίας εκ μέρους της Ν.Δ., που κρατά τουλάχιστον 27 χρόνια, αναδεικνύει ένα “ξεχασμένο” ντοκουμέντο που είχε φέρει στο φως η “Αυγή” στις 23 Οκτωβρίου του 1992.
Πρόκειται για το ακριβές περιεχόμενο του Κανονισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έτσι όπως καταγραφόταν στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αποκάλυπτε πως η Ελλάδα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντ. Σαμαράς, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, είχε αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία”, έστω κι αν εκ των υστέρων η Ελλάδα είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως αναφέρεται μόνο στη... γεωγραφική έννοια του όρου.
Άλλωστε, έστω κι έτσι, αποδεικνύεται πως ήδη από το 1991 η Ν.Δ. αναγνώριζε το αυτονόητο: ότι τα εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας....
Συγκεκριμένα, στον Κανονισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 2ας Δεκεμβρίου 1991, επί υπουργίας Σαμαρά, γίνεται λόγος για τις “Δημοκρατίες της Κροατίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Μακεδονίας, της Σλοβενίας” και πρόκειται για τον κανονισμό εμπορίου που αντικαθιστά τον παλαιότερο κανονισμό που είχε συναφθεί με την Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Αυγής” τότε, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει, σε επίπεδο πρέσβεων στην ΕΟΚ, να αλλάξει η διατύπωση του κανονισμού και, τελικώς, το μόνο που είχε επιτευχθεί ήταν να διευκρινιστεί από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ότι η ορολογία χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό γεωγραφικών ενοτήτων και “δεν προδικάζει το μελλοντικό πολιτικό καθεστώς και τις μελλοντικές ονομασίες των ενοτήτων αυτών”.
Όμως, ακόμη κι έτσι, γίνεται αναφορά σε “Δημοκρατία της Μακεδονίας” -αναφορά που είχε δεχθεί από τα χρόνια εκείνα ο τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Αντ. Σαμαράς.

Σημειώνεται πως, πέραν του συγκεκριμένου ντοκουμέντου, υπάρχουν άλλες δύο φορές κατά τα 27 χρόνια συζήτησης περί το «Μακεδονικό» που η Ν.Δ. έχει αποδεχθεί τον όρο “Μακεδονία”: τον Απρίλιο του 1993, δηλαδή έξι μήνες πριν από τις εκλογές που έφεραν ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η Ελλάδα αποδέχθηκε το αρκτικόλεξο “ΠΓΔΜ”, που, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνει τον όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ενώ, όπως έχει αναδειχθεί από τηλεγραφήματα και διαρροές του 2007 και του 2008 που έχουν δημοσιευθεί ακόμη και στα Wikileaks, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποδεχθεί “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (το περίφημο “erga omnes”) και για όλες τις χρήσεις” -θέση που έκτοτε παραμένει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών ως “εθνική γραμμή”...
Γιώργος Μελιγγώνης
πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου