Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Αλ. Τσίπρα


Όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

Κομισιόν: Ως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας το EWG

Έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να συγκληθεί το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και τη μεταφορά των 10 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε «πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», ενώ έχει σημειωθεί «πρόοδος» στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, διευκρίνισε.

Η σύσκεψη της Πέμπτης

Κατά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), την Πέμπτη, συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

Διαπιστώθηκε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με στόχο να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει τη σύγκληση του EuroWorking Group.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση επί της οποία συζητούν πλέον οι δύο πλευρές προβλέπει αντικειμενική αξία στα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, καθώς και εισοδηματικό όριο στα 32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Όσον αφορά στις 100 δόσεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούσαν απώλεια της ρύθμισης για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα, φαίνεται πως επέρχεται συμφωνία, βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου πληρωμής της οφειλής των 30 ημερών, με δυο ενδιάμεσους σταθμούς: τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις επαφές του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο, το τελευταίο διήμερο, εκτός των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, οι εταίροι ζητούν μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας να συνυπογραφεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 και να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου