Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Νικητής ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν



Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες...

Την πρότασή του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, στα πρότυπα της διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, με διαγραφή μέρους του χρέους, μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπολοίπου και ρήτρα ανάπτυξης, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σε τοποθέτησή του στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, που συμμετείχε ως υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το ντιμπέιτ, που διοργάνωσε η EBU, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή, επίσης, του υποψηφίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Μάρτιν Σουλτς για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, του Γκι Φερχόφσταντ από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και της Σκα Κέλερ του Κόμματος Πρασίνων. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, επίσης, ως συστατικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό new deal, που θα ενισχύσει την απασχόληση μέσα από την ανάπτυξη.

Οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε., με επίκεντρο την κρίση, τις πολιτικές αντιμετώπισής της, το ζήτημα των τραπεζών, την ανεργία. Μάλιστα, ο κ. Γιουνκέρ σε τοποθέτησή του σχετικά με τις τράπεζες, απαντώντας στην επίθεση του κ. Τσίπρα, ανέφερε ότι «για την Ελλάδα εργαζόμουν για χρόνια νύχτες ολόκληρες ώστε να αποφευχθεί η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Δέχομαι πολλές κατηγορίες, αλλά όχι ότι δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι έναντι της Ελλάδας». «Τα έκανα όλα γιατί αγαπάω την Ελλάδα και αγαπώ τον ελληνικό λαό».

Πάντως η τοποθέτησή του αυτή, προκάλεσε γιουχαϊσματα μέσα στην αίθουσα.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ευρώ, είπε ότι η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού εν πολλοίς οφείλεται στην εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και πρόσθεσε ότι η εναλλακτική δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης, αλλά να τη σώσουμε αλλάζοντάς τη.

Ο κ. Σουλτς παρατήρησε για το ίδιο θέμα ότι οι πολίτες ακούνε καθημερινά την ευρωπαϊκή ηγεσία να μιλάει για δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 96% εξ αυτών ζει με 1.000 έως 2.000 ευρώ το μήνα και πρόσθεσε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και είναι στις προτεραιότητές του η ανάκτησή της. Ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική και το τίμημα θα πλήρωναν και πάλι οι πολίτες, που θα έβλεπαν, μέσω των υποτιμήσεων, να απομειώνεται η αξία του εισοδήματος και των αποταμιεύσεών τους.

Αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, η κ. Κέλερ τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας απέτυχε και θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις σε μια πιο πράσινη οικονομία, που θα φέρουν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Υπέρ της ανάπτυξης, της τόνωσης της ενεργούς ζήτησης, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, τάχθηκε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας, παράλληλα, το θέμα διάσκεψης για το χρέος. Ο κ. Σουλτς μίλησε για μονομερείς περικοπές, που δεν συνοδεύθηκαν από στρατηγική ανάπτυξης και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ο κ. Γιουνκέρ από την πλευρά του παρατήρησε ότι η Ευρώπη δεν επενδύει περισσότερο διότι δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά της και τάχθηκε υπέρ μιας στρατηγικής επενδύσεων προσανατολισμένων στο μέλλον, αφού πρώτα, όμως, μπουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Φερχόφσταντ αναφέρθηκε στο διαχωρισμό επενδυτικών από τις καταθετικές, λέγοντας ότι οι πρώτες θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο γιατί είναι πιο εκτεθειμένες σε κινδύνους, ενώ επέκρινε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων μέσα από αυτό. Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι οι τράπεζες έπρεπε να διασωθούν και σώθηκαν, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι διαφορετικά θα κατέρρεε η πραγματική οικονομία, ενώ ο κ. Σουλτς τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος έλεγχος, αξιολόγηση κινδύνου και ανάληψη ευθύνης από τις ίδιες τις τράπεζες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τη νέα λογική που επικρατεί στην Ευρώπη, μετά το bail out, με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι πολίτες, τώρα το βάρος μετατίθεται στους καταθέτες και μίλησε για ανάγκη συνολικής ελάφρυνσης του χρέους, που θα επιτρέψει την εξυγίανση των τραπεζών και την απομείωση των κόκκινων δανείων.

Φουλ επίθεση από Τσίπρα

Σχετικά με την αποχή στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες πρόσθεσε, απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης, ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλει στην Ελλάδα τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας, παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.

Για τη λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν, είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τρίτον θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.

http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου